EUR: 310,19 Ft
CHF: 258,61 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb

Lengyel külügyminiszter: az Európai Bizottság kettős mércét alkalmaz

Az Európai Bizottság kettős mércét alkalmaz, csak három uniós tagállamot emelt ki az egyszeri menekültelosztási kvótát nem teljesítők közül – jelentette ki Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter szerdán Varsóban, az olasz hivatali partnerével, Angelino Alfanóval közösen tartott sajtóértekezleten.

Waszczykowski egy újságírói kérdésre reagált így, azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bizottság (EB) kedden kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország, Lengyelország és Csehország ellen, amiért nem hajtják végre az uniós menekültelosztási kvótákról két éve meghozott döntést.


Waszczykowski aláhúzta: nem lát semmi rendkívülit abban, hogy a korábban az uniós szinten vállalt kötelezettségek nem teljesítése miatt a brüsszeli testület megfelelő eljárással reagál. “Rendkívüli viszont az az eset, hogy az EB csak három országot nevezett meg, mint amelyek – a testület értékelése szerint – nem valósítják meg a megállapodást” – szögezte le a miniszter.

Rámutatott: a 2015-ben megszabott kvóta keretében 160 ezer embert kellett volna átirányítani a dél-európai menekülttáborokból, viszont csak 20 ezret helyeztek át, semelyik uniós tagállam sem teljesítette korábbi vállalásait.


“Ezért bizonyos igazságtalanságot észlelünk, kettős mércét, e három ország kiválasztását, megbélyegzését” – mondta. Megerősítette: elhibázottnak tartja a menekültek “kényszerű áttelepítését oda, ahova ők a legtöbbször nem kívánkoznak”. “Ez egy helytelen koncepció, amelyet annak idején nem kellett volna elfogadni, ma pedig megvalósítani” – húzta alá.

Angelino Alfano ezzel kapcsolatban azt mondta: az EU-nak megvannak a maga meghatározott mechanizmusai, Olaszországgal szemben nem egyszer indították el a kötelezettségszegési eljárást, a lengyel kormány az eljárás során kifejti majd az álláspontját. Hangsúlyozta: az olasz-lengyel együttműködés nemcsak a migráció témáján múlik, sok más területen zajlik.

A két külügyminiszter elmondta, hogy megbeszélésükön nagy figyelmet szenteltek a migráció kérdésének. “Itt eltérő az érzékenységünk” – fogalmazott Alfano, hozzáfűzve: egyetértettek az embercsempészet elleni harc fontosságában.

“Megmagyaráztuk egymásnak, hogy a délről érkező migráció ugyanolyan fontos, mint a keletről ide irányuló, az utóbbi pedig szintén lényeges Lengyelország szempontjából” – számolt be Waszczykowski. “Délről a terrorhullám, keletről pedig a meg nem oldott orosz-ukrán konfliktus fenyeget” – fejtette ki, összegezve: a két ország a NATO és az EU tagjaként készen áll e konfliktusok közös kezelésére.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.