EUR: 325,29 Ft
CHF: 295,28 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Egyéb Veszprém

Lesz-e Szilícium-völgy a Balaton-felvidéken?

Veszprémbe látogatott a múlt héten az országjáró startup roadshow, a város és a régió innovatív ötletei is bemutatkoztak a Pannon Egyetem konferencia-központjában.

A programsorozat fő célja a helyi innovációs ökoszisztémák lehetőségeinek bemutatása az inkubációtól kezdve a tőkebefektetésen át a nemzetközi piacra lépési lehetőségekig.


A köszöntőket követően kerekasztal-beszélgetést szerveztek többek között Porga Gyula veszprémi polgármester, dr. Kovács Gyula, a Pannon Egyetem kancellárja és dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke részvételével, amelynek témája a régiós startup-ökoszisztéma, a Balaton-felvidéki Szilícium-völgy megteremtésének lehetősége volt.

A helyi innováció lehetőségeit keresték (fotó: Domján Attila)

Porga Gyula elmondta, hogy a fejlesztés és a fenntarthatóság mindenkor fontos volt. Most, a XXI. században a mezőgazdaságon és a szolgáltatási szektoron túl a kreatív iparban való részvétel rendezi át a fogyasztást és a gazdaság szerkezetét. Az a feladat, hogy ebbe az irányba haladjunk, mivel ez az ökoszisztéma kialakulásának peremfeltétele.


A Modern Városok program keretében a MOME és a Pannon Egyetem partnerségével létrejön egy gazdasági célú tudományos park, ahol az egyetemi kutatások már a piaci kutatásokhoz közelítenek.

A polgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy a munkanélküliség aránya a városban alacsony, 1,8 százalékos, ez viszont a cégek szempontjából nem nagy öröm, hiszen számukra égető problémát jelent a munkaerőhiány. Ellenben pozitívum, hogy az ország megyei jogú városai közül Veszprémben él a legtöbb értelmiségi, arányosan itt a legmagasabb a diplomások száma. A jövőben ezt az adottságot szeretnék megőrizni.

A polgármester szerint fontos, hogy Veszprémben tartsuk a fiatalokat (fotó:Domján Attila)

Ezért a továbbiakban is központi szerepet kap az innováció és az oktatás. A városfejlesztés kialakításához, a polgármester szavaival élve a „szexi Veszprém” kialakításához szükség van a fiatalokra. Ez Veszprém Európa Kulturális Fővárosa-pályázatának is markáns része lesz.

Dr. Kovács Gyula, a Pannon Egyetem kancellárja az egyetem kutatásaira és fejlesztéseire tért ki beszédében. A pályázatokkal a hallgatók felé nyitnának, és a kancellár biztatta a fiatalságot, hogy vállaljon szerepet az ötletelésben és a feladatok végrehajtásában is.

Dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a kamara feladataira és szerepére is kitért. Mint mondta, ők szintén arra törekednek, hogy még többen maradjanak Veszprémben. Feladatuknak látják, hogy közelebb hozzák egymáshoz az egyetem és a fejlett gazdasági élet szereplőit.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek