EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 20., szombat
Illés

Külföld

Lett képviselők: Brüsszel ne szankcionálja a kvótát elutasító visegrádi országokat

Levélben kérte a lett parlament képviselőinek egy csoportja hétfőn az Európai Bizottságot arra, hogy ne vezessen be büntetőintézkedéseket Csehország, Lengyelország és Magyarország ellen, amiért elutasítják a menekültek kvóták szerinti elosztására vonatkozó uniós megállapodást.

Az Európai Bizottság június közepén indított kötelezettségszegési eljárást a három visegrádi országgal szemben.


A dokumentum kezdeményezője a rigai kormánykoalícióban részt vevő “Mindent Lettországért! – Hazáért és Szabadságért/Mozgalom Lettország nemzeti függetlenségéért” nemzeti egyesülés, amelynek sajtóosztálya szerint a levelet a 100 fős törvényhozás 23 tagja írta alá, akik között más politikai platformokhoz tartozó képviselők is voltak. A lett honatyák kifogásolják az Európai Bizottságnak az ügyben tett intézkedéseit és retorikáját, és felhívták a testületet arra, hogy függessze fel a kötelezettségszegési eljárással kapcsolatos további intézkedéseket mindaddig, amíg az Európai Bíróság nem dönt a menekültek kötelező elosztásának törvényességéről.

A lett képviselők felhívták az Európai Bizottságot arra is, hogy vegye figyelembe azt a szolidaritást, amelyet Csehország, Lengyelország és Magyarország a menekültügyi válság rendezésében tanúsított. “Alá szeretnénk húzni, hogy az unió egyetlen tagállama sem tett eddig eleget a 2015-ben született döntésekből eredő kötelezettségeinek a menekültek elosztásában. Mostanáig a részes államok törvényesen előirányzott kötelezettségeiknek kevesebb mint harmadát teljesítették. Eközben Ausztria ellen nem indult semmiféle eljárás, bár máig nem fogadott be (a kvóta szerint) egyetlen menedékkérőt sem” – írták a kezdeményezők.


A dokumentum hangsúlyozza: a három visegrádi állam elleni szankciók bevezetésének kérdése átpolitizált, növeli az euroszkeptikus hangulatot, illetve elmélyíti az uniós tagállamok közötti szakadékokat, veszélybe sodorva az Európai Unió sikeres fejlődését. A levél szerzői egyben emlékeztettek arra, hogy az EU független országok közösségeként jött létre, a bevándorlási politikát érintő bármely kérdésnek pedig az önkéntességen, nem pedig a többség akaratának kikényszerítésén kell múlnia.

Tavalyelőtt született uniós megállapodás arról, hogy a migrációs nyomásnak leginkább kitett két országból, Görögországból és Olaszországból 160 ezer menekültet “elosztanak” az EU-tagállamok között. Eddig körülbelül 20 ezer embert helyeztek át ilyen formában, mivel több uniós tagállam, köztük a négy visegrádi ország – Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia – is ellenzi a kötelező mechanizmust.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Riasztó sebességű a dachsteini gleccserolvadás

  Riasztó sebességű a dachsteini gleccserolvadás

  Riasztó sebességű és mértékű a dachsteini gleccserolvadás. Azonnali klímavédelmi intézkedésekre van szükség – állapította meg egy helyszíni szemle után Runi Anschober környezetvédelemért felelős felső-ausztriai politikus.

 • Ezért gyújtogatott a filmstúdióban

  Ezért gyújtogatott a filmstúdióban

  “Ellopták”, más szerző nevével használták fel a tettes novelláját, és ezért gyújthatta fel azt a kiotói filmstúdiót, amelynek lángoló épületében 33 ember lelte halálát, tíz pedig súlyosan megsérült – írta pénteken a japán sajtó.

 • Saját húgát verte baseballütővel agyba-főbe a migráns

  Saját húgát verte baseballütővel agyba-főbe a migráns

  Elképesztő indulattal ütötte nővére fejét egy baseballütővel egy 18 éves afgán fiú, aki azért rontott a 20 éves lányra Stuttgart egyik vasútállomásán, mert a lány nem azt a férfit szerette, akit az iszlám törvénykezés szerint élő családja szánt neki.