2019. július 18., csütörtök
Frigyes

Külföld

Londoni merénylet: Az olasz hatóságok lelkiismerete rendben van

Az olasz hatóságok az ország területén folyamatos megfigyelés alatt tartották Youssef Zaghba marokkói származású olasz állampolgárt, a londoni merénylet harmadik elkövetőjét, akinek neve a schengeni információs rendszerben is szerepelt, mégis szabadon bejutott Nagy Britanniába, nyilatkozta Franco Gabrieli olasz országos rendőrparancsnok szerdán.

Franco Gabrieli kijelentette, az olasz hatóságok “lelkiismerete rendben van”.


Az olasz nemzetbiztonsági szervek 2016 óta ellenőrzés alatt tartották az akkor 21 éves Youssef Zaghbát, akit tavaly a bolognai repülőtéren egy Isztambulba tartó jeggyel és egy hátizsákkal tartóztattak fel. A fiatalember nem titkolta, hogy Szíriába tartott, mivel terrorista akart lenni. Útlevelét bevonták, mobiltelefonját lefoglalták, és terrorista gyanús személyként mint idegen harcost a schengeni információs rendszerben (SIS) rögzítették a nevét.

A marokkói apától és olasz anyától született Youssef Zaghba Marokkóban és Bologna városában nőtt fel. Nagykorúként Londonba költözött, ahol más marokkói rokonai éltek, de gyakran látogatta meg anyját Bolognában.


A Marokkó, Bologna és London között ingázó Youssef Zaghba olaszországi tartózkodása alatt folyamatos megfigyelés alatt állt. A fiáért aggodó olasz édesanyja jelezte az olasz hatóságoknak Youssef olaszországi jelenlétét és kapcsolatait.

A marokkói-olasz férfi tavaly szeptemberben és decemberben is járt Bolognában anyjánál, januárban utazott vissza Londonba, ahol Stansted repülőterén feltartóztatták, majd tovább engedték. Egy londoni pakisztáni gyorsbüfében dolgozott. A londoni rendőrség szerint Youssef Zaghba London keleti negyedeiben lakott, és nem hívta fel magára sem a Scotland Yard, sem a brit elhárítás (MI5) figyelmét.

Az olasz országos rendőrparancsnok hangsúlyozta, hogy az olasz hatóságok minden kötelező lépést megtettek a terrorista gyanús személyre vonatkozó információk megosztásában. A nagy-britanniai és a marokkói hatóságokat is figyelmeztették.

Nyilatkozott az olasz sajtónak Youssef Zaghbaanyja: elmondta, hogy féltette fiát, aki Londonban radikalizálódott az ott élő marokkói rokonság hatására. “A fiam borzalmas tettet követett el, túl kevés lenne bocsánatot kérni az áldozatokért” – mondta a muzulmán hitre áttért olasz nő. Kijelentette, “a fiamat a tudatlanság és a tájékozatlanság szakította el tőlem. A rossz iszlám és a terrorizmus, de az igazi iszlám vallás másról szól”.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Csodás zuhanás

  A nap képe: Csodás zuhanás

  Ennek az An-2-es kisrepülőgép pilótájának és annak utasainak ez a nap úgy kerül be a naptárukba, mint a második születésnapjuk.

 • Biztonsági alkalmazott lopott az adóhatóságtól

  Biztonsági alkalmazott lopott az adóhatóságtól

  Elfogtak egy húszéves bolgár kiberbiztonsági alkalmazottat, mert vélhetőleg részt vett az adóhatóság elleni hackertámadásban, amelynek során bolgár adófizetők millióinak személyes adatai kerültek illetéktelenek kezébe.

 • Parókája alá rejtette a kokaint

  Parókája alá rejtette a kokaint

  Parókája alá rejtett kokain miatt vettek őrizetbe egy kolumbiai férfit a barcelonai repülőtéren – közölte a katalán város rendőrsége kedden.