EUR: 352,94 Ft
CHF: 331,15 Ft
2020. július 02., csütörtök
Ottó

Külföld

Londoni tűzvész: több toronyház borítása gyúlékony

Az előzetes vizsgálati eredmények szerint több olyan toronyház is van Nagy-Britanniában, amelyek külső borítása gyúlékony – közölte Theresa May brit kormányfő csütörtökön a brit parlamentben.

May arról tájékoztatta a törvényhozást, hogy a hatóságok vizsgálják a Grenfell Towerhez hasonló toronyházak külső borítását. Több szemtanú a múlt heti tűznél arról számolt be, hogy az épület gyufaszálként lobbant lángra, mert a tűz villámsebesen terjedt felfelé az épület külsején. Szakértők vizsgálják, hogy a nemrég felújított épületre felszerelt, alumíniumlemezekből és műanyagból álló borítás okozta-e a tűz gyors terjedését.


A miniszterelnök szóvivője nem sokkal később adatokkal is szolgált. Azt mondta: a helyi tanácsok összesítése szerint csak Angliában 600 olyan toronyház áll, amelyet a Grenfell Towerhez hasonló borítással láttak el.

“Nyilvánvalóan kapcsolatban állunk az összes helyi hatósággal, hogy sürgessük őket, mielőbb küldjenek mintákat, hogy haladéktalanul el lehessen végezni a szükséges vizsgálatokat” – húzta alá a Downing Street szóvivője, hozzátéve, hogy három épület esetében mutatták ki az eddigi vizsgálatok, hogy a borítás gyúlékony.


A brit miniszterelnök a törvényhozásban ismét elnézést kért a tragédia utáni napokban elkövetett hibákért. May napokon át nem volt hajlandó találkozni a túlélőkkel, áldozatokkal, ami miatt rengetegen bírálták, és többen a lemondását követelték.

A London nyugati részében található 24 szintes Grenfell Tower a múlt héten gyulladt ki, a feltételezések szerint egy zárlatos hűtőszekrény miatt. A lángoló pokollá változott épületben a hatóságok szerint 79 ember égett benn, de legtöbbjük földi maradványait valószínűleg sosem lehet majd megtalálni.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek