EUR: 336,31 Ft
CHF: 314,10 Ft
2020. január 25., szombat
Pál

Külföld

Macront is magával ránthatja a korrupciós botrány

Korrupciós botrány borzolja a kedélyeket a franciáknál, miután kiderült, házkutatást tartottak a Business France nevű nagy állami cégnél és az egyik legnagyobb reklámügynökségnél, ami megszervezte  Macron tavalyi Las Vegas-i népszerűsítő útját.

Macron az akkori szocialista kormány gazdasági minisztere volt. A Las Vegas-i kirándulás a technikai vásáron bizonyos értelemben nagyon jól sikerült, a meghívottak – köztük sok francia kisvállalkozó – jól érezte magát. Erre egyértelmű bizonyíték, hogy példátlanul hangosan és lelkesen üvöltöztek, amikor Macron megjelent közöttük. Vastapssal és brávózással fogadták. Mindez közel 400 ezer eurójába került a francia államnak – írja az Origo.


Az esetre akkor derült fény, amikor az elnökválasztási kampányba a Le Canard Enchainé címűszatirikus-politikai lap megírta, hogy jogtalan előnyszerzés gyanújával vizsgálják Macron 2016-os Las Vegas-i útjának körülményeit.

Macron akkor gazdasági miniszter volt a szocialista kormányban, és minisztériuma kitalálta, hogy a Las Vegas-i technikai kiállításra francia kisvállalkozókat is ki kell vinni, és egy kicsit fel kell dobni a hangulatot Macron körül. A feladat teljesült: amikor Macron megjelent a vásáron, legalább 500-an tombolva ünnepelték, köztük az állami pénzen kiszállított francia üzletemberek. Csak szállásra a francia állam 100 ezer eurót költött, maga az akció közel 400 ezer euróba, vagyis több mint 120 millió forintba került. A francia hatóságok – egyelőre – nem az út értelmetlenségét vizsgálják, hanem azt, hogy a Business France mindenfajta közbeszerzés nélkül egy neki tetsző reklámcéget bízott meg a feladattal. És a törvény szerint 25 ezer euro felett ez kötelező. Itt pedig egészen pontosan 381 759 eurós állami kiadásról volt szó – részletezi a költségeket Origo.


Kapcsolódó Cikkek

  • Európában is megjelent koronavírus!

    Európában is megjelent koronavírus!

    Franciaországban is megjelent a tüdőgyulladást okozó új koronavírus, ez az első megerősített eset Európában – jelentette be Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter péntek esti sajtótájékoztatóján.

  • Földrengés Törökországban, nagyon sok halott

    Földrengés Törökországban, nagyon sok halott

    Erős, 6,8-as fokozatú földrengés rázta meg pénteken helyi idő szerint 20 óra 55 perckor (közép-európai idő szerint 18 óra 55 perckor) Délkelet-Törökországot. A rengés hipocentruma Elazig tartomány Sivrice körzetében, 6,75 kilométeres mélységben volt – közölte a török katasztrófavédelem.