EUR: 325,92 Ft
CHF: 294,08 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Sport

Magyar szobrász készítheti el az Atlanta Falcons totemállatát

Szőke Gábor Miklós magyar szobrászművész tervezheti és építheti meg az Atlanta Falcons amerikaifutball-csapat totemállatát – olvasható a Magyar Nemzet csütörtöki számában.

Mint írják, a sólymot ábrázoló szobor az új, kétmillió négyzetméteres Mercedes-Benz Stadium főbejáratánál kap helyet. Az Egyesült Államok egyik legnagyobb NFL-csapata, az Atlanta Falcons 53 nemzetközileg elismert művészt keresett meg, hogy egy-egy alkotással díszítsék a másfél milliárd dollárból épülő gigantikus stadiont.


“Nagy dicsőség, de ezzel együtt óriási felelősség is a projekt. Teljesen szabad kezet adott a megrendelő. Megkaptam a tervrajzokat, a stadion háromdimenziós videóját, ezek alapján kezdtem vázlatokat készíteni” – mondta el a lapnak Szőke Gábor Miklós, hozzátéve, hogy a stadion legyező alakban kinyíló tetőszerkezete inspirálta az alkotását, amelynek karakterisztikájában tetten érhető a csapat logójában szereplő sólyom is.

Hangsúlyozta: “a munkafolyamatok tavaly ősszel kezdődtek el, a szobrot a stúdiómban készítjük el, több mint száz ember dolgozik az irányításom alatt”.

A Groupama Aréna előtti Fradi-sast is elkészítő Szőke Gábor Miklós monumentális köztéri szobrai a világ több pontján megtalálhatók: repülő puliját például a Smithsonian Folklife Festival felkérésére állította fel Washingtonban, de moszkvai égő medveinstallációját még Vlagyimir Putyin orosz elnök is megcsodálta.

Kapcsolódó Cikkek