2019. július 22., hétfő
Magdolna

Sport

Magyar zsoké nyert világbajnokságot Rómában

A 24 éves Bihari Alexandra fantasztikus győzelmet aratott az olasz fővárosban, a HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Apprentice világbajnokságon. A fiatal zsoké egy év kihagyás után hatalmas energiával tért vissza a lóra Rómában, ahol nagy álom vált valóra számára.

Az „Abu Dhabi Day” versenyen belül több futamot tartottak június 4-én, vasárnap, a híres római Capanelle versenypályán. A HH Sheikh Mansoor Bin Zayed Al Nahyan Global Arabian Lóverseny Fesztivál keretein belül rendezték meg a HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies és Apprentice világbajnokságot, amelyen a számos nemzetközi lóversenyző közül magyar győztes, Bihari Alexandra került ki.


Alexandra egyébként évekkel ezelőtt már részt vett a fesztivál versenyén, de egy évig nem állhatott rajthoz. A római világbajnokságra ráadásul magától a fesztivál főszervezőjétől, Lara Sawayától kapott meghívás. Alexandra pedig  – tehetségéhez méltó módon – megragadta a lehetőséget, hogy megnyerje a HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Apprentice világbajnokságot. A Loskhar nyergében Alexandra lett az első a versenyben, amelynek összdíjazása 29 700 euró, vagyis csaknem 9 millió forint volt.

– Ez olyan mint egy újjászületés számomra. Kezdetben egy kicsit szkeptikus voltam Loskharral kapcsolatban, mivel életében először állt starthoz, ellenfeleim közt pedig korábban nyertes, jó képességű és származású lovak ellen álltunk starthoz. Szombaton a Kincsem Parkban éppen egy szintén még nyers lovat kvalifikáltam le a reptérre indulás előtt. Mondhatni, hogy már gyakorlott voltam, hogyan kell bánni egy kezdő csikóval. Loskhar csodálatos munkát végzett a versenyen, csak annyit jött, amennyit kértem tőle. Az utolsó 500 méterig, amíg a mezőnnyel vágtattunk, nem tudtam, és nem is éreztem, hogy ezt a versenyt megnyerhetem, hiszen a lovam nem is tudta, hogy mi az elvárás. Mivel Magyarországon nincsenek arablovas futamok, ez számomra egy nagyon különleges és színes világ. Korábban dolgoztam Abu-Dzabiban arab versenylovakkal, és mindig is álom volt számomra, hogy arablovas futamot nyerhessek. Nagyon szeretetre méltó lovacskák, és nehezebben fogadnak el új embereket a környezetükben, de ha viszont megkedvelnek, azt látványosan is érzékeltetik. Ezért egyedülálló és különleges számomra. Nagy köszönet Sheikha Fatima-nak, hogy támogat minket, és köszönöm Lara Sawayának, aki nagyon keményen dolgozik, hogy mindez megvalósuljon. Az álmok valóra válnak, a kemény munka pedig mindig kifizetődik – fogalmazott a boldog és okkal elégedett győztes, Bihari Alexandra.


Fotók: Morhaf photo

Kapcsolódó Cikkek