EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 20., szombat
Illés

Egyéb Sopron

Mai problémákat feszeget a Rozina

Rozina címmel megjelent Kuntz Zoltán negyedik könyve. A történet egy közel 400 évvel ezelőtti és igen izgalmas esetből indul ki. Sopronban született egy lány, Rozina, aki hermafrodita, vagyis kétnemű volt.


– Maga a történet teljesen igaz, a világ jelentős orvosi szakkönyveiben is megtalálható ez a jelenség. Ebben az időben még nem jegyeztek fel olyat, amely egy hermafroditáról, vagyis egy kétnemű emberről szól. Ez az első a világon és éppen Sopronhoz fűződik – nyilatkozta Kuntz Zoltán új, Rozina című könyve kapcsán, amelyet a közelmúltban mutatott be a leghűségesebb városban.


A szerző elmondta, hogy a Soproni polgárcsaládok című kötetben jelent meg lábjegyzetként Házi Jenő munkája. Ez a tizenöt sor állt rendelkezésére, és kétszáznegyven oldalas regény született belőle, amely három részből áll. – A könyv főszereplője Fuchs Rozina, egy fiatal nő, akinek súlyos lelki gyötrelmekkel kell megküzdenie, amíg megtalálja saját nemét. Gyerekkorától felnőtté válásáig kísérhetjük nyomon viharos életét, küzdelmeit az újra meg újra előtörő felzaklató érzéssel, hogy a másik nemhez tartozik. Csalódásai és titkos vágyai nemegyszer az öngyilkosság széléig sodorják. A tiszta és önzetlen szerelemnek köszönheti megmenekülését, és azt, hogy amikor újra felfedezi önmagát, értelmét látja az életének – mesélte az író.

A szerző sokat dolgozott negyedik regényén
Fotó: Kóczán Bálint

Az első rész Sopronban játszódik 1620 táján, a második pedig Budapesten, és a főszereplő, Rozina alteregójáról szól, aki úgymond lelkében nem tudja eldönteni, hogy melyik nemhez tartozik. Végül a harmadik részben találja meg a nemét egy boldog és tiszta szerelemben. Egy drogkartell tagja lesz szerelmes belé, és megtanítja járni az időközben a gyógyszerek bénító hatása alá került lányt.


– Korántsem egyszerű történet… A kötet megírása egy évbe telt. Rengeteg kutatómunkát kellett végeznem, könyveket olvastam el hozzá, és az interneten jártam utána sok mindennek. Például sok anyagot találtam a nemi identitászavarral vagy a gyógyszerproblémákkal kapcsolatban. Azonban Sopronról is szól ez a könyv. Egy olyan korszakot tártam fel és írtam le, amely rendkívül izgalmas volt és talán az egész világot bejárta. Bethlen Gábor idejét, amikor Sopron behódolt az erdélyi fejedelemnek, de végül a város visszapártol a Habsburg-házhoz – fejtette ki Kuntz Zoltán. – A Rozina mai kérdésekkel is foglalkozik, sok-sok konfliktussal. Gyakorlatilag egy kémtörténet is megjelenik benne. Olyan problémákat feszeget a kötet, amelyek a mai emberek számára elgondolkodtatók. Sokan nem tudják, melyik nemhez tartoznak, állítólag már egyetemen akarják kutatni ennek az okát. Illetve a gyógyszerek mellékhatásairól, valamint a drogkartell kegyetlen működéséről szintén olvashat az, aki kezébe fogja a művet.

Negyedik könyv
Kuntz Zoltán negyedik kötete negyedik a sorban. A soproni újságíró korábban írt már Margaret Mahlerről, az Ausztriába ingázó magyarokról, valamint a sopronkőhidai börtönről.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.