EUR: 322,36 Ft
CHF: 287,02 Ft
2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Egyéb Zalaegerszeg

Májusfa-kitáncolás

A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma, régen csoportba szerveződve állították fel a legények a lányos házaknál, nagy megtiszteltetés volt annak, aki kapta.

Ezután szerenádot adtak, amit a hölgynek fogadni kellett egy szál gyufa meggyújtásával, ezt követően illett kimennie, majd borral kínálnia a legényeket. A májusfa ledöntésének szertartásos mozzanata volt a fa körültáncolása, a májusfára mászás. Akinek ez sikerült, azé lett a tetejére erősített ital, sőt a legények gyakran megtréfálták egymást azzal, hogy az üvegbe paprikás vizet tettek. Az andráshidai városrészben megidézték a régi hagyományt, a program május 30-án kicsik és nagyok táncával zárult.

Kapcsolódó Cikkek

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.