EUR: 325,29 Ft
CHF: 295,28 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Egyéb Hódmezővásárhely

Már 55 éve ropja a Kankalin!

A néptánc tükrözi az ember egyéniségét is: becsületességet, szorgalmat, hagyományokat sajátíthat el az, aki műveli. A hódmezővásárhelyi Kankalin Néptáncegyüttes idén ünnepli 55. születésnapját.

Egy táncos a színpadon az örömét, a bánatát is beleszövi az előadásba. 55 év alatt számosan ropták a Kankalin Néptáncegyüttesben. Ilyen vagy olyan formában sokuk egész életét végigkísérte a formáció, például B. Szűcsné Sárika néniét is, aki alapító tagként a kezdetektől bábáskodott az együttes mellett.


Június 3-án és 4-én nagyszabású évadzáró gálával ünnepelte a néptáncegyüttes fennállásának 55. évfordulóját.

Sárika néni fiatalon a sport mellett kötelezte el magát, testnevelő tanár volt hosszú éveken keresztül Hódmezővásárhelyen. Az iskolai műsorokra tanított be a gyerekeknek táncos produkciókat, innen a kapcsolat, amiből aztán szerelem lett.

B. Szűcsné Sárika számtalan gyermekkel szerettette meg a táncot.

– A szakemberek felfigyeltek ránk, és 1954-ben bekerültem az első országos képzésbe, ahol magával ragadott a néptánccal foglalkozók személyisége – emlékszik vissza Sárika néni. A csoport 1962-ben alakult meg, amelynek egészen 1997-ig volt vezetője, és a majd 40 év alatt csodálatos gyerekekkel dolgozhatott együtt.


Számos külföldi fellépésen vettek részt az együttessel, illetve rengeteg díj tanúskodik arról, milyen kimagasló szakmai munkát végez a csoport, amelynek jelenleg Törökné Tárkány Katalin és Kis-Jakab Péter a vezetője. Természetesen a hazai, vásárhelyi fellépések mindig kiemelt figyelmet kapnak. Így történt ez a június 3–4-i jubileumi gálaműsor esetében is, amelynek során nemcsak a szülinapot ünnepelték, hanem egyben az évadot is lezárták.

A távlati célok között szerepel, hogy mind a gyerek, mind a felnőtt csoportok tekintetében növeljék a tagok létszámát.

Összesen öt korcsoportban zajlik a tevékenység, hetente kétszer, kedden és pénteken próbálnak, hogy minden fellépés tökéletes legyen. Nagy öröm számukra, hogy 55 év után immár önálló székházban próbálhatnak.

Kapcsolódó Cikkek