EUR: 325,02 Ft
CHF: 294,99 Ft
2019. július 21., vasárnap
Dániel, Daniella

Egyéb Békéscsaba

Már a középiskolában is pedagógusnak készült

2017-ben ismét két nevelő részesült a Békéscsaba Kiváló Pedagógusa kitüntetésben. Az egyikük Tálas Csaba, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma igazgatója.

Tálas Csaba, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma igazgatója (balra) és Szarvas Péter polgármester a díjátadón

Az elismerés átadásakor elhangzott méltatás szerint Tálas Csaba a matematikatanári tevékenység, az iskola, a tantestület összekovácsolása, valamint a duális képzés kialakítása az intézményben, a Tevan tanműhellyel kapcsolatos feladatok ellátása miatt érdemelte ki a címet.


Tálas Csaba a tanári pályával kapcsolatban elmondta, nehéz eldöntenie, mikor is vált világossá, hogy ezt a hivatást szeretné választani. Az óvodától kezdve – az egyetemet leszámítva – Békéscsabán élt, tanult és tanított. Az általános és középiskolában is volt egy-egy olyan tanára, aki szemléletesen és izgalmasan vezette be a matematika rejtelmeibe. A tárggyal a gimnázium felénél kezdett el komolyan foglalkozni, versenyeken indult, komolyabb kihívásokat keresett. Végül matematika–fizika tanári szakra nyert felvételt.

Már az egyetem utolsó évében tudta, hogy visszajöhet Békéscsabára tanítani. Dr. Hursán György, az akkor még Hugonnai Vilma Egészségügyi Szakközépiskola igazgatója kérte fel matematikatanárnak. A két szak mellett elvégezte a számítástechnikát is, amit így a matematika és a fizika mellett szintén taníthatott.


Nyolc év munka után viszont ismét visszaült az iskolapadba, egy intenzív továbbképzésre. Ez azért hozott érdekes fordulatot, mert záródolgozatában a fraktálokkal foglalkozott, egy teljesen új megközelítést alkalmazva – hogyan, milyen módszerekkel taníthatók a nehezebb matematikai egységek a fiataloknak. Ez annyira sikeres volt, hogy később felkérték több előadás megtartására, és egy országos konferencián is beszélhetett a témáról.

Néhány év múlva Tálas Csaba lett a Tevan Andor Gimnázium és Szakközépiskola igazgatóhelyettese, ekkor már alacsonyabb óraszámban tanított, és ez az új feladatkör természetesen új, más jellegű kiívásokat tartogatott. Azt viszont le kell szögezni, hogy a tanítást a mai napig nem hagyta abba, de jelenleg már csak matematikát oktat. Végül 2002-ben nevezték ki a Tevan Andor iskola élére, ebben az intézményben került kapcsolatba a szakképzéssel, itt ugyanis a nyomdászok új generációit nevelték ki. Három iskola összevonásával 2005-ben jött létre a Szent-Györgyi Albert középiskola, ami ismét új kihívásokat hozott, hiszen három tantestület munkáját kellett összehangolni.

Ezután következett a fenntartóváltások időszaka, előbb a Klikhez, majd a BSZC-hez kerültek. Ezek a lépések szintén újabb megoldandó feladatokat adtak. Azonban kihívásokból most sincs hiány, hiszen a Modern Városok Programnak köszönhetően a nyomdászképzés komoly átalakuláson eshet át, amihez az iskolának és a tantestületnek is alkalmazkodnia kell.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.