EUR: 326,54 Ft
CHF: 300,12 Ft
2019. augusztus 20., kedd
István

Egyéb Szekszárd

Már a mozikban a csodálatos film

A Gemenc – Az árterek világa című, öt éven keresztül forgatott alkotás különleges képi világával kápráztatja el a nézőt

Május közepe óta vetítik a magyar mozik a Gemenc – Az árterek világa című filmet. A közel öt éven keresztül forgatott alkotás a Gemenc Zrt. szakmai támogatásával készült. Az erdőgazdaság szakemberei segítették az ideiglenes lesek helyének meghatározását, ők adtak tanácsot a megfelelő területek kiválasztásában és segítették a film minél érdekesebb képi világának létrejöttét. 2013-ban az erdőgazdaság két feketególya-fészek kamerákkal való megfigyelését és a kamerák folyamatos üzemeltetését is biztosította, így válhatott a mostani természetfilm főszereplőjévé Tóbiás és Sára, a két gemenci fekete gólya. Az itt rögzített felvételeket használták fel a gólyák fészekbeli életének bemutatására.


Szarvasok pihennek a Gemenci erdő egy tisztásán
Fotó: Fazekas Zoltán

A 2013-as árvíz megörökítésekor is fontos szakmai segítségét nyújtottak az erdőgazdaság szakemberei. Az erdészek az állatok védelme kapcsán például kiemelten figyeltek arra is, hogy a menedéket találó egyedeket semmilyen emberei tevékenység, így a filmforgatás se zavarja. A film támogatásával a Gemenc Zrt. fel kívánja hívni a figyelmet arra, hogy az általa védett és kezelt területek páratlan természeti értékeit fontos megismertetni a nagyközönséggel.

Négy évvel ezelőtt az erdőgazdaság bekamerázott két feketególya-fészket, így lett a természetfilm főszereplője Tóbiás és Sára, az internet feketególya-sztárpárja. Tóbiást 1999-ben gyűrűzték meg Bogyiszló környékén, a mostani fészektől nem messze. 2000 januárjában Izraelben azonosították a gyűrűje alapján, majd kilenc évvel később szintén a Jordán folyónál találkoztak vele. A madár 2013 óta erre a bekamerázott fészekre érkezik meg, ami azt jelenti, hogy a születési helyétől, tehát attól a fészektől, ahol kikelt a tojásból, körülbelül öt kilométer távolságra fészkel. A párjáról, Sáráról kevesebbet lehet tudni. A fekete gólya (Ciconia nigra) a természetben körülbelül 18 évig él, így Tóbiás már szép kort mondhat magáénak.


Tóbiás és Sára a fészkükben a Gemenc Zrt. netkamerás felvételén

A Gemenc-film nyerte az M5 kulturális csatorna különdíját a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon. – A film egész egyszerűen lenyűgöző. Ha valaki még soha életében nem látott természetfilmet, de ezt megnézi, biztos, hogy a műfaj rajongójává válik – mondta Dér Ágnes, az M5 csatornaigazgatója.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Sorra zárnak be Szeged éttermei, üresedik a belváros

  Bár Botka Lászlóék hurráoptimista propagandát tolnak, és szerintük virágzik a szegedi gasztroélet, a valóságban egyre több vendéglős húzza le a rolót végleg Szegeden, akik pedig egyelőre még kitartanak, azoknak számos problémával kell megküzdenie.

 • Iskolakezdési támogatás

  Iskolakezdési támogatás

  Dunaújvárosban is igénybe vehető az iskolakezdési támogatás. A juttatást azok kaphatják meg, akiknek gyermeke az idei évben kezdi meg általános iskolai tanulmányait.

 • Méltó módon ünnepelni

  Méltó módon ünnepelni

  A nemzeti ünnepek – mint a közelgő augusztus 20. – szép eseménye, hogy a társasházakra is kikerülnek a zászlók épp úgy, mint a közintézményekre.

 • Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Applikáció készül a turisztikai látnivalókról

  Hamzáné Lakó Judit két – az idegenforgalom szempontjából fontos – szervezetet irányít Kecskeméten. Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkáraként Kecskemét és a környező települések értékeinek bemutatásáért dolgozik, a Hírös Város Turisztikai Központ szakmai vezetőjeként pedig rendezvényeket szervez a kecskemétiek és az ide látogató vendégek számára.