EUR: 326,54 Ft
CHF: 300,12 Ft
2019. augusztus 20., kedd
István

Belföld

Még mindig antiszemita a Jobbik

Csak álca a Jobbik néppártosodása, a párt a felszín alatt megőrizte antiszemita gyökereit, Vona Gábor pártelnök is több zsidóellenes gondolatot fogalmazott meg még tavaly is – állítja egy zsidó civil szervezet, a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) jelentése.

Június 4–6. között tartotta kongresszusát az American Jewish Committee, az egyik legnagyobb, világszerte komoly befolyással bíró zsidó szervezet. Az antiszemita megnyilvánulásokat kutató Tett és Védelem Alapítvány bemutatta éves jelentését a 2016–2017-ben Magyarországon elkövetett antiszemita gyűlöletcselekményekről. A jelentés egy teljes tanulmányt áldoz arra, hogy megvizsgálja, vajon a Jobbik néppártosodása nyomán kevesebb lett-e a párttagok által elkövetett ilyen jellegű cselekmény.


– A pártra továbbra is jellemző az antiszemitizmus, nem elszigetelt, ritka esetekről van szó, még a pártelnöki megnyilatkozások sem mentesek a zsidóellenességtől – szögezik le.

Kitérnek rá, hogy a Jobbik igyekezett ugyan megszabadulni olyan „vadhajtásaitól”, mint a gyakorta antiszemita megnyilvánulásokat produkáló Novák Előd, akit kiraktak az elnökségből, de figyelmeztetnek: maradtak még ilyenek a pártban (például a holokausztgyalázó Kulcsár Gergely), és az újonnan bekerült Toroczkai László ásotthalmi és Janiczak Dávid ózdi polgármesterek sem mérsékeltebbek, legfeljebb fegyelmezettebbek elődeiknél.


Janiczak Dávid, Ózd – azóta lehallgatási és korrupciógyanús ügybe keveredett – jobbikos polgármestere Hitlernek öltözött emberrel fotózkodott 2014 őszén a néppártosodás kezdetén

– Engem aztán rohadtul nem érdekelnek a hajlamai, javaslom, hogy írja ki egy táblára is, hogy zsidó és homoszexuális, aztán sétáljon végig a táblával valamelyik nyugat-európai no-go zónán – ezt már Toroczkai mondta tavaly, miután Léderer András, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi koordinátora közérdekű adatigénylést adott be az ásotthalmi önkormányzathoz.

Jakab Péter Jobbik-szóvivő is tett antiszemitizmusára utaló kijelentést idén márciusban, amikor Köves Slomó rabbinak címzett nyílt levelében kifejtette: tiltakozott és aláírásgyűjtésre buzdított annak érdekében, hogy ne Budapesten rendezzék a zsidó származású sportolóknak szervezett olimpiát, a Maccabi Games 2017-et.

Vona Gábor pártelnök antiszemitizmust maga mögött hagyó példamutatását is hiányolja a jelentés, amely szerint Vona a néppártosodás kezdete óta is több, zsidóellenességére utaló megjegyzést tett. „Nem leszek Izrael kutyája” – fogalmazott 2013-ban, majd egy évvel később meg akarta szakítani a diplomáciai kapcsolatot Izraellel. A TEV elemzése szerint még a nagy port kavart hanukai köszöntés kapcsán is úgy fogalmazott, ami arra utalt, hogy kollektíven tartja bűnösnek a zsidóságot a magyarságot részükről ért történelmi sérelmek miatt. Ahogy azt is megemlítik, hogy Vona tavaly is megismételte a Simicska-féle Hír TV-ben, hogy lemondana pártelnöki posztjáról, ha kiderülne, hogy zsidó származású.

Medgyessytől loptak

„Létbiztonság, jogbiztonság, közbiztonság” – szlogennel foglalta össze pártja programját Apáti István Jobbik-szóvivő. Az „Elég a hazugságokból” elnevezésű Facebook-csoport kommentelője kiszúrta: ugyanezt a hármas jelszót használta Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt 2002-ben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Minden eszköz a rendelkezésre áll az ünnep biztonságos megrendezéséhez

  Minden eszköz a rendelkezésre áll az ünnep biztonságos megrendezéséhez

  Minden eszköz, képesség és tudás a rendelkezésre áll az államalapítás ünnepének biztonságos, mindenki megelégedésére történő megrendezéséhez kedden Budapesten – közölte Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn Sopronban sajtótájékoztatón.

 • E-autós országjárás a Mobilitivel

  E-autós országjárás a Mobilitivel

  Pár éve még komoly szervezést igényelt, ha valaki elektromos autóval akarta körbejárni az országot, sőt, lehet, hogy nem is sikerült volna. Ma már azonban bátran, szinte kompromisszumok nélkül elindulhatunk elektromos autóval akár Debrecenből Szombathelyre, hiszen az NKM Mobilitás Kft.

 • Orbán Viktor: Auf Wiedersehen

  Orbán Viktor: Auf Wiedersehen

  Orbán Viktor újabb bejegyzést tett közzé közösségi oldalán. Mint ismert, a Páneurópai Piknik 30. évfordulója alkalmából sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor és Angela Merkel, miután Sopronban ökumenikus istentisztelettel emlékeztek meg az eseményről.