2019. július 24., szerda
Kinga, Kincső

Egyéb XV.kerület

Még több turbinalapát, még több munkahely!

A Siemens a budapesti Power and Gas üzem telephelyén mintegy 10 milliárd forint beruházással bővíti a kerületben, a Késmárk utcában található gáz- és gőzturbinalapát-gyárát, ezzel teremtve új munkahelyeket.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója üzeneteket tett az gyár alapkőletételekor az időkapszulába (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az épület alapkőletételi ünnepségén hangsúlyozta, hogy a Siemens újabb csúcstechnológiás beruházásának helyszínéül választotta Magyarországot, a cég 10 milliárd forint befektetéssel a jelenlegi gyártóterületet 2500 négyzetméterrel bővíti, 10 ezer négyzetméteres új gyártócsarnokot épít, ezzel 150 új műszaki szakembernek nyílik új álláshely.
A beruházás jelentőségét növeli, hogy a világ energiaipara változik, részben a megújuló energia, részben a nukleáris energia jelentősége növekszik. A Siemens ezen erőművi beruházásoknak egyik vezető globális vállalata, a budapesti beruházással Magyarország újabb iparágban kerül a világ élvonalába.
–A világ nemzetközi vállalatai között óriási küzdelem folyik a technológiai fejlesztésben, az országok pedig versenyeznek az új ipari korszakra áttérésben zászlóshajót jelentő nagyvállalatok kutatás-fejlesztésre, innovációra alapuló beruházásaiért, amelyek versenyképes fizetést adó munkahelyeket hoznak létre, magasabb hozzáadott értéket képviselnek – emelte ki Szijjártó Péter, aki hozzátette, a beruházással közös lépést tesznek abba az irányba, hogy a magyar gazdaságot, a magyar ipart új dimenzióba, a kutatás-fejlesztésre, innovációra épülő digitális korszakba helyezzék. Kiemelte: Németország és a Siemens is Magyarország stratégiai partnere, a német cég háromezer embernek ad Magyarországon munkát.
– Ez azért is lehetséges, mert Magyarország ezeknek a vállalatoknak szövetséget ajánlott, ennek keretében a magyar kormány Európa legkedvezőbb befektetési környezetét alakította ki. Európai összevetésben Magyarországon kell fizetni a legalacsonyabb társasági adót, itt van a legalacsonyabb egykulcsos személyi jövedelemadó, a kutatás-fejlesztéshez adókedvezményt lehet igénybe venni, és folyamatosan csökken a munkára rakódó közteher – mondta Szijjártó Péter.
Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója az ünnepségen kiemelte, hogy a cég magyarországi sikereiben a folytonosság, az innováció és a szakértelem fontos szerepet játszik. Elmondta, a magas minőségi munkát jelentő turbinalapátok gyártásához ötven magyar munkatársuk a berlini gyárban tanul, hozzájuk további kilenc kolléga csatlakozik. Goszták Árpád, a Siemens Zrt. Power and Gas budapesti üzemének gazdasági vezetője hozzátette, a kivitelezési munkákat magyar kisvállalkozásokra bízták, mert a tenderen kedvezőbb ajánlatot adtak.
A Siemens Zrt. tájékoztatása szerint a Power and Gas budapesti üzemében 2019-ben kezdődik az új termékek gyártása.


Kapcsolódó Cikkek