EUR: 332,75 Ft
CHF: 302,42 Ft
2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Egyéb Szombathely

Megalakult a Szent Márton Intézet

Kutat és programokat szervez a Szent Márton Intézet Szombathelyen, amely a Savaria Múzeum tagintézményeként a képtár épületében működik majd – erről döntött legutóbbi ülésén a közgyűlés. A város célja, hogy megőrizze és tovább örökítse a savariai születésű szent tárgyi és szellemi örökségét.

Időszerű és Európa-szerte újra aktuálissá vált a Szent Mártonhoz kötődő tárgyi és szellemi örökség felfedezése. A cél, hogy mindez a következő generációk számára is átadható legyen, és Szent Márton alakja példaképül szolgáljon. Ezért is vált fontossá a Szent Márton Intézet megalapítása.


A Szent Márton- templom történetét is feldolgozzák Fotó: CSG

– Évek óta tervezte a városvezetés és most sikerült létrehozni az intézményt, amelynek kettős feladata lesz: egyrészt tudományos jellegű, hiszen itt folytatódnak majd a Szent Márton-kutatások, másrészt a Szent Mártonnal kapcsolatos programok szervezése és az ezzel foglalkozó szervezetek munkájának összehangolása is ebben az intézetben zajlik majd – mondta Puskás Tivadar polgármester a Lokál Extrának.

Programokat szerveznek és kutatnak a Szent Márton Intézetben Fotó: CSG

A Szent Márton Intézet – a múzeum tagintézményeként – a Szombathelyi Képtár épületében működik majd. A többi közt város- és egyháztörténetet kutatnak az itt dolgozó szakemberek, de a szombathelyi Szent Márton-templom történetének és a Magyar Királyság területén lévő Szent Márton-ereklyéknek a felderítése is a feladataik közé tartozik.


Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere és Serge Babary, Tours polgármestere közösen jelentették be a sajtó képviselő előtt a Városházán: közösen kezdeményezik, hogy az UNESCO-világörökség részévé tegyék a Szent Márton alakjához kapcsolódó tárgyi és szellemi emlékeket. A két várost Szent Márton alakja már több mint egy évezrede összeköti.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.