2018. december 14., péntek
Szilárda

Egyéb Szombathely

Megalakult a Szent Márton Intézet

Kutat és programokat szervez a Szent Márton Intézet Szombathelyen, amely a Savaria Múzeum tagintézményeként a képtár épületében működik majd – erről döntött legutóbbi ülésén a közgyűlés. A város célja, hogy megőrizze és tovább örökítse a savariai születésű szent tárgyi és szellemi örökségét.

Időszerű és Európa-szerte újra aktuálissá vált a Szent Mártonhoz kötődő tárgyi és szellemi örökség felfedezése. A cél, hogy mindez a következő generációk számára is átadható legyen, és Szent Márton alakja példaképül szolgáljon. Ezért is vált fontossá a Szent Márton Intézet megalapítása.


A Szent Márton- templom történetét is feldolgozzák Fotó: CSG

– Évek óta tervezte a városvezetés és most sikerült létrehozni az intézményt, amelynek kettős feladata lesz: egyrészt tudományos jellegű, hiszen itt folytatódnak majd a Szent Márton-kutatások, másrészt a Szent Mártonnal kapcsolatos programok szervezése és az ezzel foglalkozó szervezetek munkájának összehangolása is ebben az intézetben zajlik majd – mondta Puskás Tivadar polgármester a Lokál Extrának.

Programokat szerveznek és kutatnak a Szent Márton Intézetben Fotó: CSG

A Szent Márton Intézet – a múzeum tagintézményeként – a Szombathelyi Képtár épületében működik majd. A többi közt város- és egyháztörténetet kutatnak az itt dolgozó szakemberek, de a szombathelyi Szent Márton-templom történetének és a Magyar Királyság területén lévő Szent Márton-ereklyéknek a felderítése is a feladataik közé tartozik.


Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere és Serge Babary, Tours polgármestere közösen jelentették be a sajtó képviselő előtt a Városházán: közösen kezdeményezik, hogy az UNESCO-világörökség részévé tegyék a Szent Márton alakjához kapcsolódó tárgyi és szellemi emlékeket. A két várost Szent Márton alakja már több mint egy évezrede összeköti.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.