EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 20., szombat
Illés

Egyéb Székesfehérvár

Megépítik a csúcstartót

A repülés szerelmesei újra megépítik az 1936-ban Fehérváron készült Nemere nevű rekorder vitorlázógépet. Ezt a lelkes „vitorlázók” az Albatrosz Repülő Egyesület 2017-es repülős majálisán jelentették be.

A Fehérvár egykori katonai repterén, Börgöndön szervezett rendezvényen elhangzott: a hagyománytiszteleten túl azért is fontos Fehérvárnak ez a program, mert a hamarosan megújuló Börgöndi repülőtérnek nem árt, ha van egy fontos szimbóluma, amely a 100 éves fehérvári repüléstörténetről is szól.


A jármű újraépítését Szilády Dezső az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke jelentette be Fotó: K. Mátyás Bertalan

1936-ban Rotter Lajos mérnök egy húszméteres fesztávolságú vitorlázó repülőt tervezett. A szerkezetet mindössze hat hónap alatt építettek meg a szakemberek az egykori Székesfehérvár-Sóstó repülőtéren, gyakorlatilag az Ikarus elődjének számító üzemekben. 1936. augusztus 12-én Rotter Lajos Berlinből Kielbe, az olimpia vitorlás versenyszámainak helyszínére repült, és ott 3 óra 53 perc alatt 326,5 kilométeres távrepülés rekordot állított fel.

Az addig ismeretlen technikai újításokkal felszerelt, együléses teljesítményvitorlázóval Magyarország óriási sikert aratott. A gépből egyetlen darab készült, amelyet a második világháború után megsemmisítettek. Rotter Lajos nevére és a repüléstörténeti bravúrra azonban azóta is világszerte emlékeznek.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.