2019. július 16., kedd
Valter

Egyéb Szeged

Meghódították Belgiumot a Patkós lányok

Patkós Maja és Mariann az egyik legnevesebb nyugat-európai hárfaversenyen fantasztikusan szerepelt. A Virtuózok itthoni sikere után megmutatták, hogy a világ más fiatal tehetségeivel összevetve is megállják a helyüket.

Remekeltek a szegedi Patkós lányok a VI. Félix Godefroid Nemzetközi Versenyen a belgiumi Tournaiban. A 12 éves Mariannt és húgát, a két évvel fiatalabb Maját nem kell bemutatnunk olvasóinknak. Sokan látták őket a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsor második évadában, eddigi eredményeiről pedig a Lokál Extra Szeged január 19-én megjelent számában beszélt a két tehetséges hárfaművész.


– Belgiumban első lettem a kategóriámban, egy szerbiai nemzetközi versenyen pedig második – újságolta Maja, hogy mi történt az elmúlt szűk hat hónapban. A nyugat-európai versenyen csak egy mindenki által eljátszandó alkotás volt, ezenfelül a versenyzők más-más darabokat adtak elő. A fiatal lány játszott klasszikusoktól, mint Johann Sebastian Bach és kortárs alkotóktól, például Deborah Henson-Conant-tól is egy-egy művet – a választásban Natalia Gorbunova, a Király-König Péter Zeneiskolában tanító hárfaoktatójuk segített.

Nem egymással mérkőztek meg, mert felkészültség alapján sorolták be a versenyzőket. Maja az Espoir (franciául: remény), Mariann a Young talent (angolul: fiatal tehetségek) kategóriában indult. Mindketten maguk mögé utasítottak idősebb versenyzőket, Maja 14–15 éveseket, a csoportjában másodikként végző Mariann pedig 17–20 éveseket.


Nincs megállás

Napi két-három órát gyakorol Maja és Mariann. A nyár sem jelent szünetet, csupán nyaralás idején nem kíséri el őket a hárfa.

Barátságok is kialakultak más indulókkal, egy holland–magyar kislánnyal anyanyelvükön tudtak beszélgetni. Egy hongkongi versenyzővel – akivel többször találkoztak már korábban – szintén jó kapcsolatot ápolnak, az angol nyelvű tolmácsolásban a szülők segítenek. Sok tehetség mérettette meg magát Belgiumban, így nem meglepő, hogy csupán nüansznyi apróságok döntöttek az eredményekről. A szegedi hárfások esetében a zsűri nemcsak az ügyességüket emelte ki, hanem a természetességüket is. Június első fele még az iskoláról és a bizonyítványról szól, de a vakáció mellett már gondolnak az őszi versenyekre, amelyekre hamarosan megkezdik a felkészülést.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az EP-választás után tovább erősödhet Magyarország

  Az európai parlamenti választás után életbe lépő intézkedések és elfogadott törvények jó alapot adnak Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

 • Túl szexi lány

  Túl szexi lány

  Hatodik alkalommal rendezték meg a Besenyszögi Városnapot a Fecskelyuki Sportpályán. A rendezvény egész napos kikapcsolódást nyújtott a látogatóknak: számtalan előadás, népdalkör, táncosok, freestyle foci show, mulatós műsor, zenés tűzijáték, tűzugrás és természetesen koncertek is várták a fiatalokat és időseket egyaránt.

 • Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Nemzetközi vizekre evez a Miskolci Egyetem robotja

  Külföldi piacokra is eljuthat az a víz alatti robot, amelyet a Miskolci Egyetem vezetésével nemzetközi csapat fejlesztett az uniós támogatású, Horizont 2020-as UNEXMIN (Underwater Explorer for flooded Mines) projekt keretében.