2019. július 23., kedd
Lenke

Egyéb Székesfehérvár

Megkérdezik a fehérváriakat

Konzultáció indul arról, induljon-e Fehérvár az Európa kulturális fővárosa elnevezésű pályázaton – jelentette be a város polgármestere.

– Székesfehérvár önkormányzata megvizsgálja a lehetőséget, hogy pályázzon-e e nemzetközi cím elnyerésére, ezért széles körű véleményfelmérő kezdeményezés indul a lakosság körében – fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester.


Az Európa kulturális fővárosa címet az Európai Unió ítéli oda egy évre. Ez alatt az idő alatt az adott város lehetőséget kap kulturális életének és kulturális fejlődésének bemutatására Fotó: K. Mátyás Bertalan

Az Európa kulturális fővárosa címet az Európai Unió ítéli oda egy évre. Ez idő alatt az adott város lehetőséget kap kulturális életének és kulturális fejlődésének bemutatására. Számos európai város használta fel ezt a címet arra, hogy megújítsa kulturális életét és ismertté tegye magát Európa-szerte. Ez jelentős változás, hiszen korábban a cím elnyerésére pályázó magyarországi városok közül a magyar kormány választotta ki – egy független, az Európai Unió intézményei által kijelölt szakértői testület közreműködésével – azt a települést, amely 2023-ban jogosult lesz a cím viselésére.

– Első körben megkerestük a kulturális intézmények vezetőit és több, a kulturális életben aktív civil szervezetet, hogy kikérjük a véleményüket. A visszaérkezett, döntően pozitív és támogató válaszok alapján úgy érezzük, hogy továbbléphetünk – fogalmazott a polgármester. – A cím elnyeréséhez számos olyan beruházást kell megvalósítanunk, amelyet már egyébként is tervezünk, és ezenfelül biztosan szükség lesz olyan vállalásokra, amelyek célzottan a 2023-ban megvalósuló programokat szolgálják majd. Olyan stratégiai feladatok következnek a mostani döntésből, amelyeket nem lehet a fehérváriak véleményének ismerete nélkül eldönteni – tette hozzá.


Kapcsolódó Cikkek