2020. január 28., kedd
Károly, Karola

Egyéb Kecskemét

Megszólalt a halálkamionügy fővádlottja

Beszélt, de az érdemi vallomást megtagadta a 71 migráns halálát okozó embercsempészügy elsőrendű vádlottja. Lahu Sz. rendőrségi vallomásainak felolvasásából kiderült, hogy afganisztáni egyetemet végzett építész, pszichológus. Korábbi nyilatkozataiban nagyjából azzal védekezett, hogy csak autókereskedőként érintett a bűncselekményben.

Megfeleződött sajtóérdeklődés mellett folytatódott a parndorfi halálkamionügy a Kecskeméti Törvényszéken. Miután az első tolmáccsal elégedetlen volt, az új pastu nyelvű tolmácsot már elfogadta Lahu Sz., ezért hajlandó volt megszólalni, azonban a konkrét tényekre vonatkozó vallomást megtagadta.


Beszélt, de még nem vallott

– Köszöntöm a bíróságot, a bíró urat, köszönöm, hogy anyanyelvemen tudok vallomást tenni – mondta. – A vádiratot olvastam és tanulmányoztam, tudom, hogy miről van szó. Tudom, hogy mi az igazság – van, ami igaz, van, ami nem. Szeretnék vallomást tenni. Mindenkinek a kérdésére válaszolni fogok, de azt szeretném mondani a bíró úrnak, hogy mindenki mindenféle nyilatkozatot tett az ügyel kapcsolatban. Ezért szeretnék minden vádlottal szemtől szemben beszélni, arról, amit ők vallottak. Miután meghallgattam minden bűntársam nyilatkozatát, azután fogok csak vallomást tenni.

A vallomás megtagadása miatt a nyomozás során tett nyilatkozatait olvasta fel a bíró. Ezekből kiderült, hogy afganisztáni egyetemi diplomával rendelkezik, építészmérnök és pszichológus. Nős, a felesége a bűncselekmény utáni napokban tett első vallomása idején terhes volt. Autókereskedéssel foglalkozik, havi jövedelme 500–1000 euró között mozgott. Bűntársaival való kapcsolatáról elmondta, csak az autókereskedéssel összefüggő ügyekben tartották a kapcsolatot, az egyik vállalkozóként tudta az adminisztrációs ügyeket intézni, mások a pénzét használva kötöttek üzleteket, a gyanúsítottak közül hétre azt mondta, hogy nem is ismeri.


Az autókat Ausztriában gyakran 200-300 euróért veszik, és Bulgáriában 1000–1500-ért adják el. Ő maga nincs jelen az autóvásárlásnál. Volt olyan is, hogy 19 ezer eurós autót 30 ezerért adtak el, és feleztek a hasznon. Elmondta: Magyarországon él, autókereskedéssel foglalkozik, ebből van pénze és az afganisztáni lakásának eladásából, amit bizonyítani is tud.

Lahu Sz. nem kívánt megjegyzést fűzni a hallottakhoz, ezután a bolgár másodrendű vádlottat hozták a terembe, aki szintén nem kívánt vallomást tenni.

Kapcsolódó Cikkek