2020. január 19., vasárnap
Sára, Márió

Belföld

Méhzárlat van érvényben Túrkeve külterületén

Méhzárlat van érvényben fertőző méhbetegség miatt a Túrkeve külterületén levő járványgóc öt kilométeres sugarú körzetében – olvasható a Jász-Nagykun-Szolnok megyei város honlapján.

A nyúlós költésrothadás miatt elrendelt zárlatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálata alapján a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Mezőtúri Járási Hivatala hatósági állatorvosa rendelte el.


A Nébih tájékoztatása szerint a méhzárlat lényege, hogy az adott méheket érintő betegség gyanúja esetén a betegség továbbterjedését megakadályozzák, többek között például a helyi méhállományok szállításának korlátozásával.

A Nébih az MTI-vel azt közölte, hogy a mézelő méhek nyúlós költésrothadását a Paenibacillus larvae (korábbi elnevezés Bacillus larvae) nevű, pálcika alakú spóraképző baktérium okozza. A betegség a kifejlett méheket nem, csak fiatalabb fejlődési formájukat, az úgynevezett álcákat érinti.

A betegség bejelentésre kötelezett. Emberekre nem jelent veszélyt, az általa okozott gazdasági kár viszont jelentős lehet. A betegség felszámolása, továbbterjedésének megakadályozása egyénileg nem, csak koordinált hatósági intézkedésekkel lehetséges, a betegség nem gyógyítható – tájékoztatott a Nébih.

Kapcsolódó Cikkek