EUR: 325,62 Ft
CHF: 294,14 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Belföld

Méhzárlat van érvényben Túrkeve külterületén

Méhzárlat van érvényben fertőző méhbetegség miatt a Túrkeve külterületén levő járványgóc öt kilométeres sugarú körzetében – olvasható a Jász-Nagykun-Szolnok megyei város honlapján.

A nyúlós költésrothadás miatt elrendelt zárlatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálata alapján a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Mezőtúri Járási Hivatala hatósági állatorvosa rendelte el.


A Nébih tájékoztatása szerint a méhzárlat lényege, hogy az adott méheket érintő betegség gyanúja esetén a betegség továbbterjedését megakadályozzák, többek között például a helyi méhállományok szállításának korlátozásával.

A Nébih az MTI-vel azt közölte, hogy a mézelő méhek nyúlós költésrothadását a Paenibacillus larvae (korábbi elnevezés Bacillus larvae) nevű, pálcika alakú spóraképző baktérium okozza. A betegség a kifejlett méheket nem, csak fiatalabb fejlődési formájukat, az úgynevezett álcákat érinti.

A betegség bejelentésre kötelezett. Emberekre nem jelent veszélyt, az általa okozott gazdasági kár viszont jelentős lehet. A betegség felszámolása, továbbterjedésének megakadályozása egyénileg nem, csak koordinált hatósági intézkedésekkel lehetséges, a betegség nem gyógyítható – tájékoztatott a Nébih.

Kapcsolódó Cikkek

  • Lelőttek a győri rendőrök egy férfit, mert karddal támadt rájuk

    Lelőttek a győri rendőrök egy férfit, mert karddal támadt rájuk

    Hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt rendelt el nyomozást a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség annak a férfinak az ügyében, aki egy bozótvágó késsel rátámadt a jogszerűen intézkedő rendőrökre vasárnap – közölte a Központi nyomozó Főügyészség vezetője az MTI-vel kedden.

  • A népesség több mint harmada diplomás

    A népesség több mint harmada diplomás

    A diplomások aránya 34 százalékra nőtt Magyarországon, ezzel teljesítettük az Európa 2020 stratégiai program keretében tett vállalásunkat. Ugyanakkor a felsőoktatásban tanulók száma 22 százalékkal esett vissza az évtized elejéhez képest, és erre csak részben magyarázat a demográfiai helyzet és a külföldön tanulók egyre nagyobb száma – írja keddi számában a Világgazdaság.