2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Egyéb Szombathely

Méltó helyük lesz a gyűjteményeknek

Megújul a tető és a homlokzat, kicserélik a nyílászárókat, korszerűsítik a fűtő- és hűtőrendszert, a kiállítótermek pedig új burkolatot és világítást kapnak – mintegy 1,4 milliárd forintból újulhat meg a Szombathelyi Képtár épülete.

A több mint 30 éves épületre ráfér már a felújítás: hatalmas értékeket őriznek a Szombathelyi Képtárban, miközben már gépészetileg és műszakilag sem felel meg a mai kor igényeinek. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program kulturális intézmények turisztikai célú fejlesztésére is lehetőséget ad, erre pályázott most a város.


Hende Csaba országgyűlési képviselő és Cebula Anna, a képtár igazgatója Fotó: HE

– Szombathely az élet számos területén fejlődik. Gondoljunk csak az elmúlt időszak közlekedésfejlesztési programjára, a nagyszabású intézményfelújítási programunkra vagy éppen a sportcélú beruházásokra. Örömmel jelenthetem, hogy a kultúra területén is sikerül jót és maradandót alkotnunk, hiszen központi támogatásoknak köszönhetően erre az ágazatra is rengeteg forrást sikerült szereznünk. A Savaria Múzeum és a hozzá tartozó kert felújítása már befejeződött, a Smidt Múzeum rendbetétele jelenleg is tart, a rekonstrukciók sorából nem maradhat ki a képtár sem. Közös munkánk eredményeképpen végre megújulhat az épület, amely immár méltó helyet adhat azoknak a képzőművészeti örökségeknek, amelyeket a város nagy alkotói és gyűjtői hagytak ránk – mondta Hende Csaba országgyűlési képviselő a Lokál Extrának.

A tanulmányterv elkészült, ha nyer a pályázat, már jövőre megkezdődhet a Szombathelyi Képtár felújítása.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jól halad a sétány építése

    Jól halad a sétány építése

    Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

  • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

    Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

    Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.