2019. július 16., kedd
Valter

Külföld

Meredeken emelkedik az iszlamista szélsőségesek száma Svédországban

Néhány százról több ezerre nőtt az iszlamista szélsőségesek száma az elmúlt években Svédországban, de közülük csak kevesen jelentenek valódi veszélyt a társadalomra – mondta el Anders Thornberg, a svéd titkosszolgálat (SAPO) vezetője pénteken.

Thornberg az Iszlám Állam dzsihadista szervezet propagandáját okolta a szélsőségesek számának növekedése miatt.


“Sohasem láttunk még ilyet” – mondta a hírszerzés főnöke a TT svéd állami hírügynökségnek. “A szélsőségesség növekedése történelmi kihívás” elé állít minket – tette hozzá.

A radikális nézeteket vallók között vannak egyszerű szimpatizánsok, de aktív szószólók, toborzók és pénzgyűjtők is.

A legtöbb szélsőséges Stockholmban, Göteborgban, Malmöben és Örebróban él a SAPO szerint.

Thornberg elmondta, hogy a SAPO havonta átlagosan 6 ezer hírszerzési információt kap, miközben öt évvel korábban még 2 ezer volt ez a szám.

Svédországban hármas szintű terrorkészültség van érvényben az ötfokozatú skálán. A svéd kormány a jogi környezet szigorításával, valamint a rendőrségnek és a titkosszolgálatnak juttatott többletforrásokkal próbálja meg felvenni a harcot a szélsőségesekkel szemben. Ugyanakkor Thornberg hangsúlyozta: új kihívást jelent, hogy egy-egy támadás megszervezése immár nem tart hónapokig.

“Manapság ha valaki elszánta magát a tettre, elég, ha vesz két kést vagy kibérel egy teherautót és a tömegbe hajt vele” – mutatott rá.

Április 7-én Stockholm belvárosában egy szélsőséges egy lopott teherautóval a tömegbe hajtott, és öt embert halálra gázolt, 15-öt pedig megsebesített.

Kapcsolódó Cikkek

  • Tele volt drogokkal a magyarokat letaroló BMW-s szervezete

    Tele volt drogokkal a magyarokat letaroló BMW-s szervezete

    Többféle kábítószert is fogyasztott a baleset előtt az a sofőr, aki múlt csütörtökön lassítás nélkül belehajtott egy magyar rendszámú autóba Horvátországban, az A4-es autópálya Sveta Helena-i fizetőkapujánál, és súlyos sérüléseket okozott a magyar származású családnak – közölte a Jutarnji List című zágrábi napilap az internetes oldalán kedden.

  • Von der Leyen: Többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentéséért

    Von der Leyen: Többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentéséért

    Az Európai Unióban többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentése érdekében, küzdeni kell a szervezett bűnözői csoportok által működtetett embercsempészet ellen, védeni kell a menedékjogot, és támogatni kell a menekülteket például humanitárius folyosók kiépítésével – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöki posztjának várományosa, jelenlegi német védelmi miniszter Strasbourgban kedden.