EUR: 329,95 Ft
CHF: 299,86 Ft
2019. október 22., kedd
Előd

Egyéb Miskolc

Mészhidrátgyártó üzemet adtak át

Átadták az évek óta nem termelő hejőcsabai cementgyár, mostani nevén HCM 1890 Kft. évi 40 ezer tonna kapacitású mészhidrátüzemét.

A Miskolc hejőcsabai városrészében lévő cementgyárat sok éven át a svájci Holcim konszern működtette, majd 2011-ben leállította a gyártást, a dolgozókat pedig elbocsátották.


Eközben a Holcim csaknem húsz éven át jogvitát folytatott a Magyar Cement (MC) Kft.-vel arról, hogy a gyár területére a Holcim által telepített gépek, berendezések alkotórészei vagy csak tartozékai a területnek, amelynek tulajdonosa az alperes MC Kft. volt.

A HCM 1890 Kft. új mészhidrát üzeme – fotó: MTI

A gyár bírósági végzéssel Kálmán János vállalkozó érdekeltségébe került, aki a pénteki üzemátadáson egyebek mellett azt mondta: a kormány 2014-ben nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak minősítette a cementgyár újraindítását, a mészhidrát gyártása az első lépése ennek.


A mészhidrát az építő-, az élelmiszer- és a vegyiparnak, valamint a környezetvédelmi szolgáltatóknak alapanyag, használják a gumigyártásban, a mezőgazdaságban, valamint a szennyvíztisztításban, talajjavításban is.

Közvetlenül a gyártásban huszonhat, a kapcsolódó tevékenységekben további negyven dolgozónak ad munkát az üzem.

40 ezer tonna mészhidrátot gyárt az felújított üzem – fotó: MTI

A múlt héten pénteken átadott beruházás részeként modernizálták a technológiához tartozó épületeket és gépsorokat, ennek köszönhetően az üzem megfelel a legszigorúbb magyar és európai uniós környezetvédelmi előírásoknak.

Csöbör Katalin, Miskolc fideszes országgyűlési képviselője az átadáson arról szólt, hogy amikor a cementgyár külföldi tulajdonosa leállította a gyártást, több száz ember maradt munka nélkül, a gyár termelésének újraindítása pedig mintegy nyolcszáz embernek adhat majd munkát.

Kálmán János azt mondta: a gyár termelésének újraindítása mindegy 5–15 milliárd forintba kerülhet, ennek egyik fontos állomása volt a most átadott üzem. Eddig saját pénzből mintegy másfél milliárd forintot fektettek be, a gyártás megkezdése a „kormányon múlik”, kormányhatározatra van szükség, hogy a bányászati jogosultságot visszakapják – tette hozzá.

Kapcsolódó Cikkek