EUR: 325,98 Ft
CHF: 296,72 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Egyéb Hódmezővásárhely

Mi van a szelfi mögött?

A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám. Azonban a retusált, mosolygós arcok mögötti világ korántsem ennyire gondtalan. Tóth Tamás Sándor fotókiállítása olyan társadalmi problémákra mutat rá, amelyekről sok esetben nem veszünk tudomást. A több helyszínt megjárt tárlat nemrég Hódmezővásárhelyre, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központba érkezett.

A megnyitón a közös szelfizés sem maradhatott el.

A vándorút két évvel ezelőtt Szegedről indult. A tíz darab képpár bejárta majdnem az egész országot, sőt a Vajdaságba is eljutott. Sorban a kilencedik település, ahol bemutatják Tóth Tamás Sándor izgalmas és fontos kérdéseket feszegető kiállítását. Az alkotót nem csak ez köti a városhoz, hiszen szeptembertől a Szent István Általános Iskola tanítója, december óta pedig lakója is a településnek.


A kiállítás július 3-ig tekinthető meg a Bessenyeiben. A tervek szerint a képek ősszel visszakerülnek Szegedre, ahol elárverezik őket, és a befolyt összeget Tóth Tamás Sándor egy sérült barátjának és annak családjának adja.

– A fotókat én készítettem, ezek megrendezett felvételek. A képpárok társadalmi problémákat mutatnak be, és az volt a cél, hogy egy beszélgetés alakuljon ki – fogalmazott Tóth Tamás Sándor. A képpárok egyike maga a szelfi, míg a másik az önfotó körülményeit mutatja meg, azt, ami a képen, a kereten kívül helyezkedik el. Így a mosolyok mögé is betekintést nyerünk, látjuk a szegénység, az erőszak, a lelki terror és tanulási nehézség problémáját is a képeken.

Tóth Tamás Sándor szeptember óta a Szent István Általános Iskolában tanít.

– Többen tévesen értelmezték a kiállítást. Azt gondolták, azt üzenem ezzel, hogy aki szelfizik, az valami ördögtől való dolgot művel. Erről szó sincs. Sőt amióta foglalkoztam ezzel a kiállítással, megszerettem szelfizni. Ez inkább egy metaforaként szolgál, hogy ne csak az ént, ne csak magamat mutassam, hanem nézzek néha hátra is, és vegyem észre, ki van még körülöttem – fejtette ki gondolatait az alkotó.


Tóth Tamás Sándor: „Kell a szelfi, mert jó. És kell a szelfi, hogy belegondoljunk abba, hogy nem csak magam vagyok. De képes vagyok csak magammal is foglalkozni, túl azon, hogy már jobban figyelek másokra is.”

Kapcsolódó Cikkek