EUR: 325,28 Ft
CHF: 295,22 Ft
2019. július 23., kedd
Lenke

Belföld

Minden képzeletet felülmúlt a magyar GDP növekedése

A bruttó hazai termék (GDP) 4,2 százalékkal nőtt az első negyedévben az egy évvel korábbi alacsony szintről, még inkább, mint az előzetesen közölt 4,1 százalék – közölte szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 3,8, az előző negyedévhez viszonyítva 1,3 százalékkal nőtt.


A 4,2 százalékos nyers adat 2014 második negyedéve óta a legnagyobb növekedési ütemet mutatja, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított 3,8 és az előző negyedévhez mért 1,3 százalékos növekedési ütem megegyezik a két évvel korábbival.

A növekedéshez elsősorban a piaci alapú szolgáltatások 3,0 százalékos és az ipar 6,8, ezen belül a feldolgozóipar 7,8 százalékos növekedése járult hozzá. Az építőipar teljesítménye 24,6 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi alacsony bázisról, amikor 27,6 százalékkal elmaradt a 2015 első negyedévitől.


A mezőgazdaság hozzáadott értéke 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A szolgáltatások körében a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzáadott értéke 4,8 százalékkal emelkedett. A szállítás, raktározás teljesítménye 2,0 százalékkal növekedett. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes teljesítménye 1,6 százalékkal emelkedett. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye lényegében stagnált. A hitelintézetek jutalékegyenlege javult, viszont a pénzügyi közvetítés közvetetten mért szolgáltatási díja csökkent.

A bruttó hazai termék első negyedévi, 4,2 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 1,7, az ipar 1,6, az építőipar pedig 0,4 százalékponttal járult hozzá. A mezőgazdaság 0,2 százalékponttal mérsékelte a GDP növekedési ütemét.

A felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 2,5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A háztartások fogyasztási kiadása 3,5 százalékkal emelkedett.

A bruttó állóeszköz-felhalmozás kiugró mértékben, 28,4 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakának alacsony bázisát, amikor 10,2 százalékos volt az éves visszaesés.

A külkereskedelmi forgalomban folyó áron 759 milliárd forint aktívum keletkezett. Az export 9,4, az import 10,0 százalékkal emelkedett. Az áruforgalomban a kivitel 9,4, a behozatal 10,7 százalékkal bővült. Az idegenforgalmat is beleértve a szolgáltatások exportja 9,4, importja 6,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – jelentette a KSH.

A végső fogyasztás 0,9, a bruttó felhalmozás 2,9 százalékponttal járult hozzá a növekedéshez. A külkereskedelmi forgalom egyenlege összességében 0,4 százalékponttal emelte a GDP első negyedévi növekedési ütemét.

Több mint kétszer jobban nőtt a magyar GDP az európai átlagnál

Az első negyedéves 4,2 százalékos bruttó hazai termék (GDP) bővülés több mint kétszerese az átlagos európai uniós növekedésnek – mondta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán a friss adatokat kommentálva.

Hozzátette, az építőipar és a szolgáltatások is érdemben bővültek az első három hónapban, míg a mezőgazdaság némileg visszavett a növekedésből. A felhasználási oldalról nézve látható, hogy a fogyasztás és a beruházások is érdemben hozzájárultak a növekedéshez, és bővültek a kormányzati és uniós forrásból finanszírozott beruházások, valamint az otthonteremtési támogatások rendszerének köszönhetően a magánberuházások is.

Az államtitkár szerint nemcsak a gazdaság bővülését, foglalkoztatottak számának és a reálbérek növekedését nézve kedvezőek a számok, a bővülés az egyensúlyi mutatók – államháztartási hiány és külkereskedelmi mérleg – kedvezőbb számaival párosul.

Az ipar és a szolgáltatások húzták a növekedést az első negyedévben

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a negyedéves növekedés tempósnak mondható, leginkább az ipar volt a húzóerő, az ágazat hozzáadott értéke 6,8 százalékkal nőtt. Bár a szolgáltatások számottevő tételt jelentettek a növekedésben, ez a korábbi időszaknak megfelelő teljesítmény. Az év hátralévő részében valamelyest lassulhat a növekedés üteme, az év egészében 3,7 százalékos gazdasági bővülést vár a K&H.

A szakember szerint meglepő, hogy a fogyasztási komponens viszonylag gyengén szerepelt, a háztartások tényleges fogyasztása 2,5 százalékkal, a háztartások fogyasztási kiadása pedig 3,5 százalékkal nőtt. Mindez azt mutatja, hogy a lakossági fogyasztás a nettó reálbérek jelentős, több mint 8 százalékos növekedése ellenére visszafogottan járult hozzá a növekedéshez – vélekedett.

Közölte, a GDP felhasználási oldalán a beruházások voltak főszerepben. Erre Németh Dávid szerint számítani lehetett a múlt heti kimagasló növekedésről szóló beruházási adatokból. A bruttó állóeszköz-felhalmozás jelentős, 28 százalékos bővülése elsősorban az uniós és kormányzati projekteknek köszönhető.

A K&H Bank vezető elemzője szerint fontos kérdés az év további részében, hogy miképpen alakul a lakossági fogyasztás. Hozzátette, a nettó export is “halványabb lehet” a következő hónapokban. Az import dinamikája már az első negyedévben is meghaladta az exportét, ez így maradhat, ennek eredményeként pedig az exporttöbblet várhatóan mérséklődni fog az elemző szerint.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a második negyedévben némi lassulásra számít a gazdasági növekedésben, hiszen az első negyedév jó teljesítményében a tavalyi alacsony bázis is meghatározó szerepet játszott. A lassulást a legfrissebb ipari és kiskereskedelmi adatok is alátámasztják, de összességében így is 3 százalék felett maradhat a növekedési ütem a második negyedévben – vélekedett.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Hamarosan programot hirdet Berki

    Hamarosan programot hirdet Berki

    Professzionális, szakkemberekből álló háttérgárdát és a fővárosi lakosok bevonását ígéri főpolgármesterként Berki Krisztián, aki – bár egy medencéből kilépve, csuromvízes ingben, gatyában jelentette be indulását, a TV2-nek adott interjúja szerint – nagyon is komolyan veszi, hogy nyugdíjba küldené Tarlós István kormánypárti főpolgármestert.