2019. július 23., kedd
Lenke

Egyéb Szombathely

Minőségi áru biztos kézből

Aki itt vásárol, biztos lehet benne, hogy azt eszi, amit vett – dióhéjban ez a lényege a termelői piacnak, amely három éve töretlen sikernek örvend Szombathelyen.

A többi közt füstölt árut, tejtermékeket, mézet, tojást, lekvárt, savanyúságot, valamint idényzöldséget és -gyümölcsöt kínálnak csütörtök délutánonként az MMIK előtti téren. Az áru mesterséges adalékanyagoktól mentes, minőségi és egészséges – ráadásul mindez nyomon követhető.


Sokan vásárolnak csütörtökönként a termelői piacon Fotó: CSG

– A termelőktől vásárlás megtanít együtt élni az évszakokkal, mivel ők csak a mi égövünkön, az adott évszakban termő terményeket kínálják eladásra. Ezeknek a termékeknek magasabb tápanyagtartalmuk, mint a távoli országokból importált, ismeretlen körülmények között termelt árukénak. Ezzel csökken a szállításból, csomagolásból eredő környezetterhelés. A tájfajta növények sokszor kevesebb növényvédő szerrel is szép hozamot biztosítanak, így egészségesebbek. Makrogazdasági hatása is fontos, hiszen minden rövid ellátási láncban elköltött forintunk a hazai gazdaságot erősíti, hozzájárul az adott termelő gazdálkodási tevékenységéhez, megélhetéséhez – mondta a Lokál Extrának Inzsöl Renáta, a Pannon Helyi Termék Klaszter menedzsere. Hozzátette: a klaszter több mint tíz éve segíti a helyi gazdákat, kézműveseket a piacra jutásban. A szombathelyi termelői piacot 2014 márciusa óta szervezik meg az agrárkamarával közösen. Mára kialakult egy piacra járó, piacozni szerető törzsközönség. Kezdetben főként az idősebb korosztály kedvelte ezt a hagyományos bevásárlási formát, manapság azonban már egyre több fiatallal, kisgyerekes családdal találkozni csütörtökönként az MMIK előtti téren.

Minőségi és egészséges az áru Fotó: CSG

Mindez annak is köszönhető, hogy a tapasztalatok szerint a vásárlók egyre tudatosabbak és fontosnak tartják, hogy megbízható forrásból származó termékeket fogyasszanak. A legjobban nyomon követhető áru az, amelyikhez a termelő az arcát adja. A személyes kapcsolat lehetővé teszi, hogy kérdéseket tegyünk fel a termelőnek például a termék összetevőiről, élettani hatásáról és elkészítési módjáról.


A füstölt termékek is keresettek Fotó: CSG

Sokféle termék beszerezhető itt, amire egy háziasszonynak a konyhában szüksége lehet: füstölt húsáruk, tejtermékek, tojás, zöldség, gyümölcs, méz, savanyúság, rétes, lekvár, szörp, gyümölcslé, zöldségkrémek, növényi olajok, aszalványok, száraztészták, továbbá megjelentek a szezonális zöldségek, gyümölcsök (cseresznye, eper) is.

Sok minden beszerezhető itt, amire egy háziasszonynak szüksége lehet a konyhában Fotó: CSG

Alkalmanként tizenöt-húszan kínálják portékáikat, több termelő már a kezdetektől minden héten ott van a piacon, jól érzik magukat, és anyagilag is megtalálják a számításukat. Ebben nagy segítség az is, hogy nem kell helypénzt fizetniük. A piac egyben közösségi térként, találkozási pontként is működik, ezáltal erősíti a helyi közösségeket.

Az a legmegbízhatóbb áru, amihez a kereskedő az arcát adja Fotó: CSG

Kapcsolódó Cikkek