EUR: 352,48 Ft
CHF: 330,87 Ft
2020. július 07., kedd
Apollónia

Életmód

Mobbing, avagy a munkahelyi pszichoterror

A mobbing olyan konfliktussorozatot jelent, amikor folyamatosan igazságtalan támadás ér valakit a kollégái részéről. A munkahelyi pszichoterror „szereplői” a mobbing vezetője, a követők, a kívülállók és az áldozat.

Sokszor  a követők sem értenek egyet, mégsem tesznek semmit, mert számukra kényelmesebb hallgatólagosan elfogadni a pszichoterrort, mint vállalni a szembefordulást, ami akár az áldozattá válás veszélyével járna. A természetben élő törzsektől a legfejlettebb társadalomig minden közösségben van egy hallgatólagos rangsor, minden csoportban van egy alfa-egyed, akit maga a kisközösség „választ”.


Az alfa és a körülötte tömörülő béták alkotják azt a klikket, amelynek viszonyulása a többiekhez meghatározza azok rangját a csoport szemében. Ez nemcsak az embereknél van így: a rezervátumokban például a gondozók, amíg nem fajul el a helyzet, az új lakó érkezésekor nem szólnak bele, ha az alfa-hím  behódolást követel az újonctól. Hasonló folyamatok zajlanak a munkahelyek csoportdinamikájában is. A tipikus főnök ritkán avatkozik bele a lélektani „tápláléklánc” spontán elrendeződésébe, nem szívesen áll a kiközösített pártjára, és gyakran maga az áldozat sem akar panaszkodni.

Kapcsolódó Cikkek

  • A szenior okosórával mindig el lehet érni a papát

    A szenior okosórával mindig el lehet érni a papát

    Az okostelefonok ellen tiltakozó korosztály számára ideális a Senior Okosóra, hiszen megszűnik bennük az a félelem, hogy elállítottak, a többi családtag számára pedig megnyugtató, hogy bármikor  el lehet érni a nagymamát vagy  a nagypapát.

  • Szúnyogok ellen természetes módszerekkel!

    Szúnyogok ellen természetes módszerekkel!

    A szúnyogirtás minden korszaknak egy sajátos tevékenysége, enélkül a nyári estéket nemigen ússzák meg az emberek. Csapdosni ide-oda, szidni a kellemetlenkedő zümmögőket, úgy tűnik, sosem megy ki a divatból. Eme lények szívósak, szaporák.