EUR: 309,11 Ft
CHF: 284,04 Ft
2017. június 27., kedd
László

Egyéb Debrecen

Modern város nemzetközi iskolával

A Modern Városok Program részeként az állam 2,5 milliárd forinttal támogatja egy nemzetközi iskola építését Debrecenben, ahol a tervek szerint az óvodásoktól a végzős középiskolásokig ötszáz gyerek tanulhat angol nyelven alap- és középfokon.

A Debrecenbe települő cégek menedzserei részéről visszatérő kérdés volt, hogy gyermekeik számára milyen tanulási lehetőségek állnak rendelkezésre a városban. A Pallagra, öthektáros területre tervezett intézménybe debreceni diákok is beiratkozhatnak majd és ösztöndíjas képzéseken vehetnek részt. A beruházással kapcsolatban 14 tervpályázat érkezett, kiválasztották és bemutatták a győztes tervet. Bordás Péter nyerte a kiírt pályázatot, a tervek szerint az iskolát 2019-ben nyitnák meg.

Az Új Főnix Tervben is kiemelt fontosságú az oktatás, hisz 10 milliárd forint jut a debreceni oktatási intézményrendszer fejlesztésére. Papp László polgármester zászlóshajóprojektnek nevezte a nemzetközi iskola létrehozását, hangsúlyozva, hogy állami, kormányzati támogatást is kapott a projekt, a városnak és a régiónak is kiemelkedően fontos a program, főként úgy, hogy egyik megyei jogú város sem élt a lehetőséggel, hogy ez másutt épüljön fel. Két év, és nagyon jó megoldást kínálhat a város a külföldi és a magyar, valamint a debreceni gyerekeknek.

A nemzetközi iskola látványterve – távlati kép

 

– Az intézmény olyan szolgáltatásokat nyújt majd, amelyek a világ bármely kontinensén megállják a helyüket. A bírálatnál lényeges volt, hogy ne csak építészeti megoldásokat vegyenek figyelembe a döntés során, hanem költséghatékonyságot és oktatási szempontokat is vizsgáljanak – értékelt a polgármester.

Az új intézmény nem hagyományos iskolaépület lesz. Már a terület kiválasztásánál fontos volt a szép, nyugodt környezet, s a beruházás révén tovább fejlődhet a pallagi városrész. Az elvárt szempontoknak a Nagyerdei Stadiont tervezőjének, Bordás Péter cégének, a Bord Építész Stúdiónak a munkája felelt meg, így ezt a pályamunkát hirdette ki nyertesnek a bírálóbizottság. A tervet ötmillió forintért vásárolta meg a debreceni önkormányzat. Várhatóan 2017-ben elindul a beruházás, 2018-ban pedig elkezdődhet a kivitelezés.

Az iskolaépület külső részletei

Kapcsolódó Cikkek

  • Bocsánat, ez az igazi Óbudai Nyár!

    Bocsánat, ez az igazi Óbudai Nyár!

    A Lokál Extra III. kerületi mutációja június 22-ei számának 14. oldalára a programajánlóba sajnálatos módon a 2012-es Óbudai Nyár eseményei kerültek be, ezért fordulhatott elő, hogy ott a Benkó Dixieland Band koncertje is szerepel, holott Benkó Sándor időközben elhunyt.

  • Négy százalék alatt a munkanélküliség

    Négy százalék alatt a munkanélküliség

    Komárom-Esztergom megyében 2017 június elejére 3,5 százalékra csökkent az álláskeresők aránya – mondta el a megyei kormányhivatal vezetője hétfői sajtótájékoztatóján.