2017. november 24., péntek
Emma

Egyéb Debrecen

Modern város nemzetközi iskolával

A Modern Városok Program részeként az állam 2,5 milliárd forinttal támogatja egy nemzetközi iskola építését Debrecenben, ahol a tervek szerint az óvodásoktól a végzős középiskolásokig ötszáz gyerek tanulhat angol nyelven alap- és középfokon.

A Debrecenbe települő cégek menedzserei részéről visszatérő kérdés volt, hogy gyermekeik számára milyen tanulási lehetőségek állnak rendelkezésre a városban. A Pallagra, öthektáros területre tervezett intézménybe debreceni diákok is beiratkozhatnak majd és ösztöndíjas képzéseken vehetnek részt. A beruházással kapcsolatban 14 tervpályázat érkezett, kiválasztották és bemutatták a győztes tervet. Bordás Péter nyerte a kiírt pályázatot, a tervek szerint az iskolát 2019-ben nyitnák meg.


Az Új Főnix Tervben is kiemelt fontosságú az oktatás, hisz 10 milliárd forint jut a debreceni oktatási intézményrendszer fejlesztésére. Papp László polgármester zászlóshajóprojektnek nevezte a nemzetközi iskola létrehozását, hangsúlyozva, hogy állami, kormányzati támogatást is kapott a projekt, a városnak és a régiónak is kiemelkedően fontos a program, főként úgy, hogy egyik megyei jogú város sem élt a lehetőséggel, hogy ez másutt épüljön fel. Két év, és nagyon jó megoldást kínálhat a város a külföldi és a magyar, valamint a debreceni gyerekeknek.

A nemzetközi iskola látványterve – távlati kép

 

– Az intézmény olyan szolgáltatásokat nyújt majd, amelyek a világ bármely kontinensén megállják a helyüket. A bírálatnál lényeges volt, hogy ne csak építészeti megoldásokat vegyenek figyelembe a döntés során, hanem költséghatékonyságot és oktatási szempontokat is vizsgáljanak – értékelt a polgármester.


Az új intézmény nem hagyományos iskolaépület lesz. Már a terület kiválasztásánál fontos volt a szép, nyugodt környezet, s a beruházás révén tovább fejlődhet a pallagi városrész. Az elvárt szempontoknak a Nagyerdei Stadiont tervezőjének, Bordás Péter cégének, a Bord Építész Stúdiónak a munkája felelt meg, így ezt a pályamunkát hirdette ki nyertesnek a bírálóbizottság. A tervet ötmillió forintért vásárolta meg a debreceni önkormányzat. Várhatóan 2017-ben elindul a beruházás, 2018-ban pedig elkezdődhet a kivitelezés.

Az iskolaépület külső részletei

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.