2017. november 24., péntek
Emma

Egyéb II.kerület XII.kerület

Mozgáskorlátozottan is tudja, ha MERI!

Háromszáznál is többen vettek részt a nyolcadik alkalommal megrendezett MERI Sportnapon. Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben tartott eseményen több mint 30 olyan sportággal ismerkedhettek meg az érdeklődők, amelyeket mozgássérültként is lehet űzni. A sportok egy részét a riói paralimpián is sikeres, világ- és Európa-bajnok parasportolóink mutatták be.

A sportnapot a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ), az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI), a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Fogyatékosok Országos Diák-és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) szervezte. Az idei védnök dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó és Tóth Tamás paralimpiai bajnok úszó volt.


– A MERI évről évre megmutatja, hogy a legtöbb sportból ma már a mozgássérült embereknek sem kell kimaradniuk. Itt ki lehetett próbálni a lövészetet, az asztaliteniszt, a bocciát, a vívást, az ülőröplabdát, a kerekesszékes kosárlabdát, rögbit és teniszt, a kerekesszékes karatét, a dobóatlétikát, az erőemelést, a szkandert, a lovaglást, az íjászatot, az evezőpadot és a gurulós hajtányokat. A kutyás sportok kedvelői megismerkedhettek a kutyás frizbivel és agilityvel. Új, köztük olyan extrém sportágak is bemutatkoztak, mint a taekwondo, a wakeboard, a siklóernyőzés vagy a Bartendaz Hungary csapat jóvoltából a streetworkout mozgáskorlátozottaknak. Új sportként jelent meg a MediBall, amely nagyon népszerű volt – tájékoztatott Szabó László. Az MPB elnöke a rendezvényen dr. Mocsai Lajossal, a Testnevelési Egyetem rektorával együttműködési megállapodást írt alá arról, hogy a fogyatékosok sportjának szakmai oktatása a jövőben bekerül az egyetem tanrendjébe.

A sportok egy részét sikeres parasportolóink mutatták be. Az esemény házigazdája, Dani Gyöngyi paralimpiai ezüst- és bronzérmes tőrvívó mellett ott volt Krajnyák Zsuzsanna többszörös paralimpiai ezüstérmes, világbajnok tőröző, Hajmási Éva ezüstérmes tőrvívó paralimpikon, Farkas László és Német Roland paralimpikon teniszező, Dávid Krisztina sportlövő paralimpikon, Tunkel Nándor paralimpiai bronzérmes erőemelő, Pálos Péter paralimpiai bajnok asztaliteniszező, Csonka András paralimpiai ezüstérmes asztaliteniszező, Illés Fanni paralimpikon úszó, Lőrincz Krisztina evezős, sífutó és biatlonista, Szabó Ozor János szkander- és erőemelő világbajnok, Sztanó György és Mezei Katalin erőemelő, az ülőröplabda válogatott tagjai, Lévay Petra triatlonista, Balogh Zsolt síelő. A sportnapon részt vett Mohamed Aida világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok tőrvívó olimpikon is, aki Hajmási Évával vívott egy barátságos asszót.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.