2019. július 20., szombat
Illés

Egyéb Nyíregyháza

Múzsák nyomában

Nyíregyházán nem sétálhatunk anélkül, hogy lenyűgöző szépségű köztéri szobrokba ne botlanánk. Két, egymáshoz nagyon közeli téren olyan személyek bronz- és kőmásai kaptak helyet, amelyek előtt érdemes elidőznünk, ha ihletre vágyunk.

A Bessenyei és Benczúr tér az a két helyszín, amely helyet ad ezeknek a misztikusan gyönyörű és elgondolkodtató alkotásoknak. A Móricz Zsigmond Színház előtt található parkban áll az 1970-ben készült, a színjátszás múzsáját ábrázoló Thália-szobor, amely Kiss Kovács Gyula szobrászművész munkája.


Érdemes részleteiben is megcsodálni a Thália-szobrot (Fotó: Kohut Árpád)

A görög mitológiai alak, a komédia, a színház és a pásztorének múzsája monumentális kőszoborként magasodik ki a fák közül. Istennői attribútumai – a színészmaszk, a pásztorbot, hajában a borostyánkoszorú, lábán pedig az egyszerű szandál – közül az álarc és a koszorú jól kivehető a nyíregyházi szobron is.

A habokból kilépő Vénusz (Fotó: Kohut Árpád)

Mondanunk sem kell, hogy a szerelem ihletadó ereje milyen erős tud lenni, így a Benczúr téren helyet kapott, Vénusz születése című alkotás a második a listán. Kisfaludi Strobl Zsigmond 1930-ban ajándékozta a városnak a szerelem és szépség római istennőjének szobrát, amely azt a pillanatot testesíti meg, amikor a szerelem istennője kilép a tenger sós vizéből. A bronzmásolat márvány eredetijét Kisfaludi 1918-ban készítette. A csodás alkotást évről évre egyre többen keresik fel – és nem csak Valentin-napon.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    A Vodafone felvásárolja a UPC-t

    Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

  • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

    Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.