EUR: 322,36 Ft
CHF: 287,02 Ft
2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Egyéb I.kerület XI.kerület

Nádasdy Andrea: Szigorú nevelést kaptam, ez adott tartást

Nádasdy Andrea
( Fotó: Sáfár Tibor)

Nádasdy Andrea a Litea Könyvesboltban mutatta be Homokláp és csengőfrász című önéletrajzi könyvét
( Fotó: Sáfár Tibor)

Nádasdy Andrea, a néhai gróf Nádasdy Ferenc volt felesége annak idején huszonhárom évesen kényszerült elhagyni a hazáját. Húsz éve hazatért, és Budán talált otthonra. Élettörténetét magyarul a Homokláp és csengőfrász című önéletrajzi kötetben írta le, amelyet a Litea Könyvesboltban mutatott be, és a fiataloknak is szeretettel ajánlja figyelmükbe.

A Homokláp és csengőfrász egy tíz évvel ezelőtti kötet felújított verziója. Tavaly az 56-os Emlékbizottság a tévhitek és félreértések eloszlatása érdekében pályázatot hirdetett ennek a meghatározó politikai korszaknak a feldolgozására.


– Kevesen vannak, akik még hitelesen írhatnak erről, akik átélték a háborút és a kommunizmust, a forradalmat, majd a menekülést Nyugatra. Ideje, hogy a tabutémákat feldolgozzuk, a jövő fiatal nemzedékeinek okulására. A könyvet először angol nyelven írtam meg, az amerikai közönség számára, mivel sokáig éltem ott. Aki angoltudását csiszolni kívánja, az eredeti változatot is megtalálja a Liteában vagy nálam, itthon.

Nádasdy Andrea 1956 november 27-én indult el a szétlőtt Budapestről, és november 29-én lépte át a határt Ausztriában.


– Öt évig hánykolódtam Bécsben, Párizs környékén, Genfben, majd 28 éves koromban az USA-ban, New Yorkban kötöttem ki, ahol előröl kellett kezdenem az életemet. Ez a könyv ott végződik. Az angol nyelven írt könyv címe: Between a rock and a hardplace. 1981-ben újra férjhez mentem Kanadában, ott még kihúztam 14 évet, majd 1996-ban végleg hazatelepedtem Magyarországra. A második könyvem címe: Nektek könnyű volt – ez az észak-amerikai életem történetét meséli el. Nem volt egy fáklyásmenet, de humorral minden kibírható, a tapasztalatból tanulni lehet. Semmi sem hullott az ölembe, mindenért keményen meg kellett küzdenem – tette hozzá Nádasdy Andrea.

–  Szerencsém volt, hogy jó családba születtem, szigorú  nevelést kaptam, és ez adott tartást az élethez. A fiataloknak azt tanácsolom, hogy ne féljenek a nehézségektől, mert ezek az élet természetes velejárói. Amiért megdolgoztak, amit kiérdemeltek munkával és becsülettel, azt az élet vissza fogja adni nekik.  Én öregen is megtalálom magamnak az elfoglaltságot, sokat írok, a barátságot nagyra értékelem, és még mindig teniszezem. A magam módján igyekszem tenni a hazámért, amíg csak képes vagyok rá.

Kapcsolódó Cikkek