2019. július 20., szombat
Illés

Egyéb Nagykanizsa

Nagy előny a hit

A Reformáció 500 jegyében forgatagot szervezett a Kálvin téren – a templomban és környékén – a kanizsai református gyülekezet. A hagyományos tanévzáró istentiszteletet is szabadtéren tartották, majd a legifjabbak birtokba vehették a különféle játékokat, a felnőtteket pedig előadások, izgalmas beszélgetések várták – hitről, életről, hazáról.

Mint Hella Ferenc református lelkipásztor megjegyezte, mindez – túl a nagy elődök előtti tisztelgésen és az emlékezésen – a közösségépítést szolgálta, hiszen ez az egyház egyik legfontosabb feladata. A gyülekezet erre a napra visszahívta az elmúlt 25 évben konfirmáltakat, és a találkozón kiderült: akad olyan is közöttük, aki ma már a lelkészi hivatásra készül.


A Kálvin téri forgatagot az Anima Soni keresztyén zenekar koncertje zárta (Fotó: Gergely Szilárd)

A saját megfogalmazása szerint mély református gyökerekkel rendelkező Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke a hit és a haza kapcsolatáról beszélt. Előadása után a Lokál Extrának azt mondta, a politikában is előny az, ha valaki meggyőződéssel, még jobb esetben hívő emberként vesz részt benne.

– Ám ennek ellenére egyetlen közéleti szereplőnek sem javaslom, hogy a saját keresztyén hitére gyakran hivatkozzon, mert ha ez kiderül a működéséből, a munkájából, az emberekkel való kapcsolatából, akkor jó, ha meg nem derül ki, akkor jobb, ha ezzel semmilyen keresztyén egyházat nem járatunk le – szögezte le Gulyás Gergely. – Nagy előny a hit, de ennek belső tartaléknak kell lennie minden hivatásnál, így a politikában is, és ezt nem feltétlenül érdemes naponta egyértelművé tenni, de ennek kell minden egyes nap a kiindulási pontnak lennie. Az állandó hivatkozás arra, hogy valaki jó keresztyén, szerintem hiba, mert minden ember bűnös és gyarló, másrészt pedig ennek az emberi viszonyokból kell leginkább kiderülnie.


Gulyás Gergely dédnagyapja és nagybátyja is református lelkipásztor volt, édesapja és nagyapja pedig évtizedeken keresztül jogtanácsosként szolgálta a Dunamelléki egyházkerületet.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • A kenyér teremtői

  A kenyér teremtői

  Az 1987-ben újjáalakult Sóshalmi Olvasókör minden évben megemlékezik a régi magyar hagyományokról, így például nyáron az aratási szokásokról is.