2019. október 17., csütörtök
Hedvig

Egyéb Sopron

Nagy tervek a Fertő tónál

A Fertő tó megkoszorúzásával hivatalosan is megkezdődött az idei vitorlásszezon. A Fertő Tavi Vitorlás Szövetség célja, hogy egyre inkább meghatározó tagja és színhelye legyen a magyarországi vitorláséletnek.


Domonkos Szilárd személyében új elnök irányítja a Fertő Tavi Vitorlás Szövetséget ifj. Schneider István társelnök mellett az idei szezontól. A vezető felnőttként kezdte ezt a sportot, de sok tapasztalattal gazdagodott az elmúlt években, hiszen több rangos hazai katamaránversenyen indult, 2011-ben pedig a világbajnokságon vett részt.
– Természetesen ez a pozíció elég sok feladattal jár. Többek között a szövetség égiszéhez tartozó öt egyesület koordinálása és a különböző rendezvények szervezése is a feladatom. Idén is több színvonalas versenynek ad otthont a Fertő tó – nyilatkozta Domonkos Szilárd.


Rangos versenyeknek ad otthont a Fertő tó
Fotó: FVSZ

A legkisebbek már márciusban elindultak külföldi vizeken, a hivatalos szezonnyitót május 20-án tartották a Soproni Építők Sportkör szervezésében, amikor megtörtént a Fertő tó megkoszorúzása. Ez a hatvanadik versenyévad kezdetét jelenti.
A szezon kiemelkedő eseményének számít az Optimist ranglistaverseny és a kalóz hajóosztály országos bajnoksága. – Az Optimist  sorozat gyakorlatilag öt állomásból áll, ebből hármat a Balatonon, egyet a Velencei-tavon, egyet pedig a Fertő tavon rendeznek. Tavaly nagyon népszerű volt a verseny és idén is mintegy 80-100 gyermeket mozgat majd meg a megmérettetés. Hosszú évek után kerültünk vissza az Optimist ranglistakörforgásba – fogalmazott az elnök, aki hozzátette, hogy a kalóz osztály versenyei ugyancsak komoly hagyományokkal bírnak a Fertőn. – Többször adtunk már otthont a hajóosztály országos bajnokságának és idén szintén  ránk esett a választás.

A vitorlázást már gyermekkorban érdemes elkezdeni
Fotó: FVSZ

Domonkos Szilárd kiemelte az utánpótlást és örömét fejezte ki, hogy egyre több gyermek választja a vitorlássportot. – Ideális esetben már hat-hét évesen megismerkedhetnek a legkisebbek az alapokkal egy táborban. Majd fokozatosan megkezdődnek az edzések. Ma már két edzőnk van, és jelenleg tizennégyen versenyeznek az Optimist osztályban. Akik komolyabban űzik a sportot, külföldi versenyeken indulhatnak és külön edzőtáborokban vesznek részt.
A szövetség idei célja a sikeres versenyek lebonyolítása mellett az, hogy az eszközparkot fejlesztve a Fertő tavi vitorlázás is lépést tudjon tartani a hazai vitorlázás egyéb műhelyeivel és helyszíneivel.


Versenyek a Fertőn
Az idei szezonban többek között az Esterházy-kupát, a kalóz hajóosztály országos bajnokságát, a Széchenyi-regattát, az Optimist Decathlon-kupát rendezik a Fertő tónál, és idén is várja az érdeklődőket a sárkányhajó-fesztivál.

Kapcsolódó Cikkek