EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 23., szombat
Emőke

Belföld

Nemzetgazdasági érdek a repülőtér és környékének fejlesztése

Nemzetgazdasági érdek a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér és környékének fejlesztése, ehhez elengedhetetlen kiemelt gazdasági térséggé nyilvánítani az övezetet, rugalmasabb szabályozást kell bevezetni, a reptérre vezető infrastruktúrát fejleszteni kell, illetve a fejlesztésért felelős miniszteri biztos kinevezése is ajánlott – ismertette a Századvég Gazdaságkutató felmérésének eredményét Regős Gábor kutató a régió gazdaságfejlesztését támogató klaszter csütörtöki, budapesti konferenciáján.

A térségben működő cégek 1500 milliárd forinttal járulnak hozzá az ország GDP-jéhez.


A repülőtéren működő vállalatok 2015-ben 854 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak, ennek 80 százaléka volt exportértékesítés, a bruttó hozzáadott érték 250 milliárd forintot tett ki, ami a teljes gazdasági hozzáadott érték (GVA) 0,9 százaléka – ismertette.

A tovagyűrűző hatásokat is figyelembe véve a reptéren lévő cégek a nemzetgazdaságban létrehozott GVA 1,7 százalékához köthetőek, együttesen 10,5 ezer munkavállalót foglalkoztatnak, és további 9500 munkahely létét támogatják.


A repülőtér térségében Regős Gábor elmondása szerint 190 vállalat működik, amelyek 2015-ben 1800 milliárd forintos forgalmat bonyolítottak le, és közvetlen 650 milliárd, közvetve további 404 milliárd forint GVA-t állítottak elő, 35 ezer dolgozót foglalkoztatnak és további 31 ezer meglétét támogatják.

A gazdaságkutató kimutatásai szerint amennyiben a repülőtéren és annak környezetében elmaradnának a fejlesztések, akkor a most növekvő utasforgalom stagnálni kezdene, az áruforgalom viszont a nagy regionális verseny miatt csökkenne, ez pedig kevesebb bevételt jelent a cégeknek és ezen keresztül az államnak is.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéri Régió Gazdaság- és Térségfejlesztési Klasztert két évvel ezelőtt hozták létre azzal a céllal, hogy összefogja a repülőtér körzetében működő társaságokat, önkomrányzatokat és kormányzati szerveket, így gyorsítanák meg a beruházásokat.

Kapcsolódó Cikkek

  • Az illegális migrációnak nincsenek nyertesei

    Az illegális migrációnak nincsenek nyertesei

    Budapest, 2019. március 22., péntek (MTI) – Az illegális migrációnak nincsenek egyértelmű nyertesei, legfeljebb csak haszonélvezői vannak – hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáját megnyitó beszédében.

  • Meghatározó a bíróságok szerepe a társadalom életében

    Meghatározó a bíróságok szerepe a társadalom életében

    A bíróságok még az igazságszolgáltatásnál is komolyabb szerepet töltenek be a társadalom életében, létük önmagában meghatározó a jogi kultúra, a béke, az együttélés szempontjából – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke pénteken Kaposváron.