EUR: 325,02 Ft
CHF: 295,05 Ft
2019. július 20., szombat
Illés

Egyéb Szombathely

Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál

Neves karmesterek, professzorok, zeneművészek és ifjú tehetségek adnak egymásnak találkozót az 50., jubileumi Nemzetközi Bartók Szemináriumon. A 33 éve fesztivállá bővült program július 8–15-ig várja a zenerajongókat.

– Napjaink zongoristaikonja, Martha Argerich koncertje mellett egy premier előtti vetítésen megtudhatjuk, milyen volt Bartók mint apa, és a 100 éve bemutatott A fából faragott királyfi is színpadra kerül. Nyolc országból közel negyven fiatal érkezik Szombathelyre, hogy kiemelkedő magyar vendégprofesszorok és alkotók támogatásával inspirációt merítsen a bartóki hagyományból – mondta a programismertető sajtótájékoztatón Szamosi Szabolcs orgonaművész, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a kortárs zongoraművészek állócsillagát üdvözli július 11-én 20 órától az Agora Szombathelyi Kulturális Központ.


Egy hétig Szombathely lesz a komolyzene fővárosa Fotó: szombathely.hu

Koczka Tibor, Szombathely kultúráért felelős alpolgármestere megköszönte mindazok munkáját, akik az elmúlt évtizedekben segítették a szeminárium, a fesztivál szervezését. Azt pedig külön megköszönte, hogy az idén a táncot is beemelték. – Tették ezt a „tánc fővárosában”, s tették ezt akkor, amikor Szombathely Európa Kulturális Fővárosa-pályázatának egyik fő eleme a tánc – fogalmazott a városvezető.

Martha Argerich zongorista is koncertezik Szombathelyen fotó: Adriano Heitman

Július 13-án jubileumi pódiumbeszélgetést tartanak Petró János Liszt- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző-karmesterrel, majd este nyolctól táncházi forgatag várja a fesztiválozókat. Igazi különlegesség Sipos József Bartók című filmjének premier előtti vetítése július 14-én 20 órától.

A fesztivál július 15-én nagyszabású koncerttel zárul: a Savaria Szimfonikus Zenekar kelti életre Bartók A fából faragott királyfiját, és a Bozsik Yvette Társulat táncművészeinek közreműködésével ad új értelmezést Sztravinszkij Tavaszi áldozat című művének.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • A kenyér teremtői

  A kenyér teremtői

  Az 1987-ben újjáalakult Sóshalmi Olvasókör minden évben megemlékezik a régi magyar hagyományokról, így például nyáron az aratási szokásokról is.