EUR: 309,63 Ft
CHF: 267,29 Ft
2017. szeptember 22., péntek
Móric

Életmód

Nincs nyár koviubi nélkül

Az egyik legegyszerűbben elkészíthető savanyúság a kovászos uborka, és az utóbbi években számos jó nevű étterem nyári étlapján is szerepel leves formájában.

Sokféle recept létezik: van, aki csak az uborka levét használja, más joghurttal, kefirrel keveri, az igazi gourmet-k pedig húslevessel öntik fel. Kovászos uborkát állítólag már i. e. 2000 körül is készítettek a Közel-Keleten, legalábbis a híres görög vígjátékíró, Arisztophanész legjelentősebb riválisa, Eupolisz egyik darabjában egy utalás erre enged következtetni.

Az uborkákra merjük a sós vizet (Profimedia)

Klasszikus kovászos

Hozzávalók: 2 kg uborka (kisebbek, a mennyiség az üveg nagyságától függ), 1 csokor kapor, 1,5 l víz (forró),
só ízlés szerint, 4 gerezd fokhagyma, 1 szelet vastag fehérkenyér

Elkészítés: Feltesszük a vizet forralni, mennyisége az üveg méretétől függ. 1 liter vízhez kimérünk 3 dkg sót, amit a vízbe teszünk, és azzal együtt forraljuk. Az uborkát megmossuk és a két végét 2-3 cm hosszan bevágjuk. Ezután üvegbe tesszük és beledobjuk a fokhagymagerezdeket. Az uborka tetejére tesszük a megmosott kaprot és a kenyeret. A forró sós vizet rámerjük az uborkára úgy, hogy a folyadék a kenyeret is ellepje. Egy tányért teszünk a tetejére, és 4-5 napra kitesszük a napra. Amikor kész, levesszük a tetejéről a kenyeret, az uborkákat áttesszük egy dobozba. Az uborka levét szűrő segítségével ráöntjük és hűtőben tároljuk.

Levesnek is finom (Profimedia)

Szalonnás leves

Hozzávalók: 25 dkg kovászos uborka (levével együtt), 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 0,5 csokor kapor, 1,5 dl tejföl, 2 ek. olívaolaj, 2 csipet cukor, 20 dkg füstölt szalonna

Elkészítés: A finomra vágott hagymákat evőkanálnyi olívaolajon megdinszteljük. A kovászos uborkát és a levét, valamint az összes hozzávalót  turmixba tesszük és összemixeljük. A szalonnát felcsíkozzuk és a zsírját kisütjük.
Jól lehűtve, szalonnával tálaljuk.

Húsleveses-krumplis-kovászos

Hozzávalók: 7-8 nagyobb kovászos uborka, 3 közepes krumpli, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 kanál liszt, 2 kanál vaj,
1,5 dl tejföl, 0,5 kg leveshús vagy csont, 0,5 kg leveszöldség – répa, petrezselyem, zeller, fehérrépa –, másfél közepes méretű hagyma, néhány levél friss bazsalikom, só, frissen őrölt bors

Elkészítés: A hozzávalókból készítsünk egy húslevest, amikor elkészült,  pirítsuk meg vajon a hagymát, reszeljük hozzá a fokhagymát is. A kovászos uborkákat vágjuk apró kockákra, adjuk a hagymás keverékhez és pár percig pirítsuk együtt, majd adjuk a leveshez. A felkockázott krumplik is mehetnek a levesbe. A tejfölbe keverjük el a lisztet, szedjünk bele pár kanálnyit a levesből, majd keverjük a habarást a leveshez. Lassú tűzön főzzük még 10-15 percig.

Kapcsolódó Cikkek

  • Tudja ön, mennyi az ideális testsúlya?  

    Tudja ön, mennyi az ideális testsúlya?  

    Bár mindenki vágyik az ideális testsúlyra, annak megállapítása korántsem egyértelmű. Már csak azért sem, mert a megfelelő súly számtalan tényezőtől függ, és a hozzá vezető út is mindenkinél különböző lehet.

  • A sült gesztenyén túl

    A sült gesztenyén túl

    A sült gesztenye, gesztenyepüré, gesztenyeszív triumvirátuson túl a szelídgesztenye számos remek étel alapanyaga lehet.