EUR: 322,40 Ft
CHF: 287,54 Ft
2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Egyéb Érd

Nő a forgalom, nőnek az árak – de meddig?

A Központi Statisztikai Hivatal felméréseiből és az ingatlanirodák adataiból egyaránt az látszik, hogy ha hullámzóan is, de mozog a piac: változnak az árak, összetételében és mértékében is változik a kínálat, a kereslet pedig nő. Hogyan alakulnak ezek a folyamatok Érden és környékén? – erről beszélgettünk Dölles Máriával, a Marcsi Ingatlan és Ügyvédi Iroda cégvezetőjével.

Dölles Mária ingatlaniroda vezető: Jelenleg a kereslet egyértelműen nagyobb, mint a kínálat, pedig az árak is emelkednek

– Az utóbbi időben milyen irányban változik a környéken a kereslet és a kínálat?


– Jelenleg a kereslet egyértelműen nagyobb, mint a kínálat. A másik jellegzetesség, hogy érték tekintetében mostanában teljesen kettészakadt a piac. Vannak egyfelől a kis értékű ingatlanok úgy tizenötmillió forintos határig, utána egy szünet, azután pedig a jóval drágább, új építésű ingatlanok.

– Ez utóbbiakra is van kereslet?


– Természetesen alapvetően lendített a piacon, hogy az új építésűeknél igénybe tudják venni a csokot, a családi otthonteremtési kedvezményt. Ez iránt nagyon nagy az érdeklődés, még akinek esetleg van valamilyen saját ingatlana, azt inkább átíratja másra vagy eladja, de az a tíz- plusz tízmillió forintos lehetőség nagy ugrás, nagy lehetőséghez jutottak ezzel az emberek. Szerintem sokkal többen veszik igénybe, mint amennyire előzetesen számítottak.

– Konkrét számokkal illusztrálva hogyan alakul egy ilyen ingatlanvásárlás itt, Érden és környékén?

– A megkapható húszmillióval és minimális önerővel hozzá lehet jutni egy szép, nyolcvan vagy akár száz négyzetméteres, új építésű ingatlanhoz. Kiváló lehetőség egy családnak: telek kerttel, a három gyereknek három félszoba, plusz a nappali. Ez itt, Érden olyan harmincmillió forint körüli összegből kijön, és például egy lakótelepi lakás eladásával nagyon gyorsan el is érhető.

– Véleménye szerint mi várható, a következő években hogyan fognak alakulni ezek a folyamatok?

– Tizenöt éve vagyunk a piacon, ezalatt megéltük már a nagy fellendülést is meg a válságot is. Most erőteljesen úgy érzem, hogy halad felfelé az ingatlanpiac, de ez valószínűleg meg fog állni. A megszüntetett svájcifrank-hitelek után most megnyílt egy kapu a csokkal. Ezt az emberek szeretnék kihasználni, mert azt tudjuk, hogy a magyarok általában nem állnak úgy, hogy önerőből tudjanak ingatlant vásárolni. Szerintem egy év múlva stabilizálódni fognak az árak. Most még nőnek, az utóbbi egy évben húsz-huszonöt százalékos áremelkedés volt. Ez egy darabig még biztosan így lesz, és közben a forgalom is nő, de azután megnyugszik a piac.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.