EUR: 322,40 Ft
CHF: 287,54 Ft
2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Belföld

November végén bezár a Néprajzi Múzeum

November végén zárja be a látogatók előtt Kossuth téri épületét a Néprajzi Múzeum, amelynek új otthonát 2017 második felében kezdik építeni az Ötvenhatosok terén.

A látogatók, a műtárgyak és a múzeumi szakemberek számára is sokkal jobb feltételeket biztosító Új Néprajzi Múzeum engedélyezési tervei már elkészültek, ilyen a saját igényeire tervezett épülettel soha nem rendelkező múzeum történetében még nem fordult elő – számolt be pénteki budapesti sajtótájékoztatóján az intézmény főigazgatója.


Kemecsi Lajos elmondta: a nemzetközi pályázaton győztes Napur Architect jelenleg a homlokzat terveit véglegesíti, szoros együttműködésben a múzeum munkatársaival. A koncepció szerint a gyűjteményből kiválasztott tárgyak motívumai modern felfogásban jelennek meg a homlokzaton, egy fém árnyékoló rácsozaton.

A Liget Budapest projekt keretében, az Ötvenhatosok terén található jelenlegi parkoló helyén épülő új múzeum fogadótere belépő nélkül is látogatható lesz, itt többek között étterem, kávézó, “kerámiatér”, azaz a múzeum gyűjteményéből ízelítőt adó látványfal várja majd a betérőket.


Az épületben helyet kap egy gyerekmúzeum, modern könyvtár, archívum, konferenciaterem, valamint 2500 négyzetméternyi időszaki és 3000 négyzetméternyi állandó kiállítási tér – közölte a főigazgató, hozzátéve: a Néprajzi Múzeum jelenlegi, bírósági épületnek tervezett otthonában az állandó kiállítás számára 1200 négyzetméter áll rendelkezésre.

Kemecsi Lajos emlékeztetett: világszerte számtalan néprajzi múzeummal vették fel a kapcsolatot, így rengeteg nemzetközi tapasztalatot tudtak hasznosítani a tervezés során.

A Néprajzi Múzeum világszinten is egyedülálló gyűjteménnyel rendelkezik, most végre az épület is lehetővé teszi ennek méltó bemutatását – hangsúlyozta.

Az Új Néprajzi Múzeumnak hét-nyolc olyan pontja lesz, amely masszív teherbírásának köszönhetően több méteres földréteget képes hordozni, így számos fát lehet a múzeum tetejére ültetni, míg más részekre cserjéket lehet telepíteni – szólt a 22 milliárd forintból megvalósuló projekt egyik fontos eleméről.

Kemecsi Lajos emlékeztetett arra is, hogy már zajlik az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktárközpont (OMRRK) építése, amely a Néprajzi Múzeum gyűjteményét is kiszolgálja majd.

Az intézmény több mint negyedmillió darabos kollekcióval rendelkezik; ebben a legváltozatosabb típusú műtárgyak: textilek, bútorok, nitrátos negatívok, hímestojások, tollkoronák, de akár műanyag eszközök is megtalálhatók, így létfontosságú a korszerű raktárépület létrehozása – mutatott rá.

A főigazgató szót ejtett az intézmény nyári programjairól is. Szombaton, a Múzeumok éjszakáján Mokaszintól a balettcipőig jelszóval az intézmény jelenleg futó, lábbelitörténeti kiállítására fűzik fel kínálatukat, melyben szerepelnek épületséták, tárlat- és szakvezetések, “vízszintes közösségi műélvezet”, táncbemutatók, koncertek, gyermekprogramok, nyomkereső játék, zárásként pedig hajnali görög táncház.

Az intézmény egyetlen múzeumként szerepel idén a Művészetek Völgyében, majd részt vesznek az Ördögkatlanon és a Sziget fesztiválon is, ahol a roma integráció lesz a sátruk idei témája – számolt be.

Kemecsi Lajos elmondása szerint a Néprajzi Múzeum “forró ősszel” készül búcsúztatni jelenlegi otthonát, majd többek között vándorkiállításokkal, virtuális tárlatokkal, városi “laborokkal” lesznek jelen.

Az MTI kérdésére közölte: az OMRRK 2018 tavaszára épül fel, így jövő év közepén megkezdődhet a gyűjteményi anyag beköltöztetése; első ütemben a törökbálinti külső raktárból. Az igazgató célja a nulla százalékos veszteség a költözés során.

Az Ötvenhatosok terén már 2017 őszén megindulhat az Új Néprajzi Múzeum építése, amely 2019 augusztusában zárul, így a közönség előtt 2020-ban nyílhat meg az épület – számolt be a projektről Kemecsi Lajos.

Kapcsolódó Cikkek

  • Fidesz: Szüntessék meg a migránskártyákat!

    Fidesz: Szüntessék meg a migránskártyákat!

    A kormánypárt tovább harcol a bevándorlással szemben, ugyanis a Fidesz kezdeményezni fogja a megalakuló új Európai Parlamentben, hogy az Európai Bizottság szüntesse meg a migránskártyát.

  • Egyszülős családokat ünnepeltek

    Egyszülős családokat ünnepeltek

    Egy éve nyitotta meg kapuit az első az Egyszülős Központ Budapesten. Világszinten is egyedülálló kezdeményezés és szervezet az, amit Nagy Anna kollégáival fölépített, eleinte egy szál telefonnal, később félmilliárd forintos kormánytámogatással egy gyönyörű, nyolcadik kerületi saroképületben.