2019. július 24., szerda
Kinga, Kincső

Egyéb Zalaegerszeg

Nyaralás és pénzkeresés

Véget ért a tanév, ám a diákok egy részének a nyár nem a felhőtlen szórakozásról, strandolásról szól, sokaknak a szülői háttér nem tudja biztosítani a „bulikeretet”, vagy a következő tanév költségeire kell előre keresniük.

Tanulmányaik, egyetem vagy főiskola mellett többen vállalnak részidős munkát, akár egész évben is. 2017-ben a diákok 16 éves kortól létesíthetnek munkaviszonyt, ám a megkötött munkaszerződés csak a törvényes képviselő hozzájárulásával érvényes. Kisebb vállalkozások, valamint nagy multinacionális cégek versengenek a tanulók kegyeiért. A kereset változó, a lehetőségek tárháza széles, mindemellett diák- és iskolaszövetkezetek segítenek a választásban.


Szórólap osztogatással a nyaralásért
Fotó: Inhof András

Könnyű fizikai munka már heti 15-20 órában is vállalható, de egyszerűsített foglalkoztatás és alkalmi munka formájában ugyancsak dolgozhatnak. Mezőgazdasági és turisztikai idénymunkánál egyazon vállalkozóval évente legfeljebb 120 napra, alkalmi munkánál maximum 5 egymást követő napra, ám egy hónapon belül maximum 15 napra, évente legfeljebb 90 napra létesíthető munkaviszony. Nagyon fontos, hogy a munkaviszony létrejöttét be kell jelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV).

Vannak olyan munkaterületek, amelyeknél nem feltétel, hogy az adott diák az adott területen rendelkezzen szaktudással. A pörgős pozíciók, ahol gyorsan telnek a munkaórák – például bolti kisegítő, kasszás, raktáros, gyorséttermi állások –, a legnépszerűbbek. Zalaegerszegen közkedveltek az áruházi árufeltöltői, a csomagolói, raktározási, irodai adminisztrációs munkák, de több városi diákszövetkezet kínál kiemelt bérezésű lehetőséget is, akár a Balaton-parton vagy a környéken. A diákok általában 4–6 órában vállalnak feladatot, az órabér változó.


Az Aquacity 18 év feletti úszómesterei például bruttó 783 forintos órabérrel dolgozhatnak, és nincs más dolguk, mint a fürdőzőket figyelni, és segíteni, ha baj van. Mindemellett találhatunk tolmács állást is, vállalatok keresnek olyan diákokat, akik az angol anyanyelvű, magyarul nem beszélő kollégák és a vállalatnál dolgozó, angolul nem beszélő munkatársak közötti kommunikációt segítik tolmácsolással, ők már akár 900-1000 forint bruttó bért is megkereshetnek óránként.

Az árufeltöltők alsó korhatára általában 17 év, a kereset akár 800-1200 Ft bruttó óránként, míg egy hosztesz szórólap-osztogatással bruttó 733 forint/óra fizetést vihet haza, akár 16 évesen. Amennyiben valaki teljes munkaidőben, azaz 8 órában szeretne dolgozni, ilyen fiatalon is megteheti, csomagolóként állandó délutános beosztásra vagy 16-18 éves kortól választható állandó 1, 2, 3 műszakos lehetőséggel nettó 116 ezer forintot is lehet keresni. Érdemes tehát keresgélni és jól körülnézni a kínálatban!

A munkavállalás feltételei

Nappali tagozatos magyar tanintézménybe szóló érvényes diákigazolvány. Amennyiben nappali tagozaton passzív féléven vagy, és még nem töltötted be a 25. életévedet, szintén vállalhatsz diákmunkát!

Szükséges okmányok:

Személyi igazolvány

Tajkártya fénymásolata

Adókártya fénymásolata

Bankszámlaszám: ügyfélkártya vagy bankszámlakivonat fénymásolata

Címkék

Kapcsolódó Cikkek