EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Program

Nyári komplex művészeti kurzusok a Fészek Művészklubban

Idén nyáron is sokszínű, komplex művészeti kurzusokat tart a Fészek Művészklubban működő Kazán István Kamaraszínház, melyekről a színház  művészeti vezetője Kriszt László rendező-koreográfus beszélt a lokal.hu-nak.

Neves tanárok tartanak órákat

– Milyen jellegű képzéseket találhatnak az érdeklődők?
A színházi műfaj, minden területéből lesznek művészeti kurzusok mint: prózai színész, zenés színész, színpadi tánc és ének.
– Milyen korosztályok vehetnek részt?
Egészen kicsi kortól, 10 éves kortól kaphatnak ízelítőt a színházi szakma valamennyi ágából egész nyáron át.
– Mitől lehet más ez a nyári művészeti kurzus, mint a többi?
Először is a komplexitásától, hiszen minden ágba belekóstolnak a résztvevők, függetlenül hogy melyik kurzusra jelentkeztek. Másodszor, itt lesznek azok a művész tanárok, akikről nyugodtan mondhatom a szakma legjobbjai és külön erre a kurzusra, idén nyáron szabaddá tették magukat, egyébként meg Európa számos országában tartanak mesterkurzusokat. Itt lesz velünk például Gajdos József rendező-koreográfus, Neumark Zoltán énektanár, Elnour Róbert (Jonson) Street-dance tanár és természetesen én is tartok foglalkozásokat.Harmadszor, a színház, mint egyfajta komplex tudást igénylő szakmának  a megközelítése, tehát a “tiszta” technikára való építkezésnek a módszertanában van. De hogy érthetőbb legyek: akik erre a pályára szeretnének lépni, azoknál már az elején eldől hogy milyen szintű, milyen színvonalat képviselő tanárnál kötnek ki, tehát a jó tanár választás eleve eldönti a növendék későbbi sorsát. Az elmúlt 30 évben rengeteg tehetséggel bíró fiatalt ismertem meg, de csak nagyon kevesen értették meg, hogy nem lehet egy minimális tudás szintnél lejjebb színpadra lépni, mert akkor csak a mai átlag gagyi csatornák, gagyi műsoraiba tudnak megmutatkozni, s mivel semmilyen tudásszinttel nem rendelkeznek, ezért esélyük sincs, emlékezetest, vagy maradandót alkotni, létrehozni.


De hogy folytassam a gondolatmenetemet, az is nagyon fontos hogy az a tanár akinél tanulni fognak, hogyan és mit tanít, a felszínt kapargálja vagy hosszú, sok éves munkával építi fel az adott növendéket. Továbbá az adott tanár hogyan tudja folyamatosan motiválni, hogyan tudja egyre több és nagyobb kihívások elé állítani a növendékét! Tehát az adott tanárnak annyival többet kell tudnia a növendékénél hogy akár 4-6 évig is képesnek kell lennie utat mutatni a tanítványának. Ma az a helyzet, hogy iciripiciri tudással, már azonnal tanítani kezd boldog boldogtalan, és egy kicsit a “vak vezet világtalant” helyzetből egyetlen egy, igazi tudással bíró előadóművész sem jön ki a művészeti iskolákból.

– Na most jól elriasztotta az leendő érdeklődőket!
Nem kell megijedni senkinek, mert valamit tehetségtelenül, dilettáns módon csinálni, ugyanannyi energiába kerül mint tehetségesen, és jól, a választás mindig az adott növendék belső igényszintje dönti el, tehát mit akar a későbbiekben elérni az adott növendék, mennyit képes ezért tenni, áldozni vagy is, mennyiségi és minőségi munkát befektetni. Remélem most már érti hogy mitől más ez a nyári kurzus mint a többi! Akik pedig többet
szeretnének megtudni, azok látogassanak fel a www.mindenkiszinhaza.hu kulturális weboldalra!


Kapcsolódó Cikkek