2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Székesfehérvár

Nyerki Emil a laktózérzékenyeken segítene

A La Femme magazin harmadik alkalommal hirdette meg az 50 tehetséges magyar fiatal című felhívást a Nemzeti Tehetség Program támogatásával.

A kezdeményezés azokra a magyar fiatalokra kívánja irányítani a figyelmet, akik valamilyen művészeti vagy tudományágban kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. A programba 16 és 30 közötti fiatalok nevezhettek. A listán ott van Nyerki Emil, a Lánczos Kornél gimnázium volt, a szegedi egyetem jelenlegi diákja is, aki már tizenévesen növényeket mágnesezett.


A fehérvári Láncos Kornél Gimnázium volt diákját főleg a molekuláris biológiának és a szenzorikának az együttese érdekli. Nyerki Emil már tizenévesen növényeket mágnesezett, később egyre komolyabb kutatásokba fogott. Elnyerte az Ifjúsági Bolyai-díjat, a TUDOK Nagydíjat, és minden vágya, hogy eljusson a Nobel-díjig.

A fiatalember, aki ma szegeden jár egyetemre, úgy véli: szülei terelték a természettudományos pálya felé. 2016 februárja óta a Biokémiai és Molekuláris Biológia Tanszéken dolgozik. Díjai közül legbüszkébb a Stephen W. Kuffler kutatói ösztöndíjra, és erősíthette a Junior Templeton Fellow csapatát is. 2016 nyarán az ETH Zürich egyetemen dolgozott kutatói ösztöndíjjal. Most fejezte be az alapszakot, készül a mesterszakra.

– A mostani projektben egy olyan szenzor létrehozásán dolgozom, amelyet magukkal hordhatnak a laktózérzékenyek. Európában a népesség mintegy 75 százaléka érintett ebben. A műszer speciális fehérjével működik majd – mondta.

A munka mellett a hobbijaira is jut ideje. Az egyik a zászlóforgatás, a másik a testépítés, és nemrég indult a Spartan Race-en is.

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.