2019. október 17., csütörtök
Hedvig

Egyéb Székesfehérvár

Nyerki Emil a laktózérzékenyeken segítene

A La Femme magazin harmadik alkalommal hirdette meg az 50 tehetséges magyar fiatal című felhívást a Nemzeti Tehetség Program támogatásával.

A kezdeményezés azokra a magyar fiatalokra kívánja irányítani a figyelmet, akik valamilyen művészeti vagy tudományágban kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. A programba 16 és 30 közötti fiatalok nevezhettek. A listán ott van Nyerki Emil, a Lánczos Kornél gimnázium volt, a szegedi egyetem jelenlegi diákja is, aki már tizenévesen növényeket mágnesezett.


A fehérvári Láncos Kornél Gimnázium volt diákját főleg a molekuláris biológiának és a szenzorikának az együttese érdekli. Nyerki Emil már tizenévesen növényeket mágnesezett, később egyre komolyabb kutatásokba fogott. Elnyerte az Ifjúsági Bolyai-díjat, a TUDOK Nagydíjat, és minden vágya, hogy eljusson a Nobel-díjig.

A fiatalember, aki ma szegeden jár egyetemre, úgy véli: szülei terelték a természettudományos pálya felé. 2016 februárja óta a Biokémiai és Molekuláris Biológia Tanszéken dolgozik. Díjai közül legbüszkébb a Stephen W. Kuffler kutatói ösztöndíjra, és erősíthette a Junior Templeton Fellow csapatát is. 2016 nyarán az ETH Zürich egyetemen dolgozott kutatói ösztöndíjjal. Most fejezte be az alapszakot, készül a mesterszakra.

– A mostani projektben egy olyan szenzor létrehozásán dolgozom, amelyet magukkal hordhatnak a laktózérzékenyek. Európában a népesség mintegy 75 százaléka érintett ebben. A műszer speciális fehérjével működik majd – mondta.

A munka mellett a hobbijaira is jut ideje. Az egyik a zászlóforgatás, a másik a testépítés, és nemrég indult a Spartan Race-en is.

Kapcsolódó Cikkek