EUR: 323,49 Ft
CHF: 291,31 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Külföld

Nyolc biztonsági őrt lőttek agyon egy katonai támaszponton

A bagrami légitámaszpont nyolc biztonsági őrével végeztek tálib fegyveresek, miután rajtaütöttek járművükön hétfő éjjel – mondta el Abdul Sokur Kudoszi, az afganisztáni Bagram körzet kormányzója kedden.

A támadásban további két ember megsebesült.


A lövöldözés a légitámaszponttól mindössze egy kilométerre, Sah Kah falu főútján történt.

A támadók elmenekültek a helyszínről.


A tízfős csoport éppen a bagrami repülőtérre tartott szolgálatba, amikor megtámadták.

A Parvan tartományban található bagrami támaszpont az amerikai hadsereg és a NATO legnagyobb katonai bázisa Afganisztánban, és a szélsőségesek támadásának gyakori célpontja.

A támadás elkövetését a kormányellenes tálibok vállalták magukra mozgalmuk szóvivőjén, Zabiullah Mudzsahidon keresztül a helyi médiának elküldött nyilatkozatukban.

A szélsőséges tálibok tavaszi hadjáratuk áprilisi kezdete óta több fronton harcolnak – legfőképpen – az afgán hadsereg és a kormányalkalmazottak ellen az országban. Az összecsapásokban eddig több százan vesztették életüket.

Kedden a dél-afganisztáni Hilmend tartományban is meghalt négy rendőr, kettő pedig megsebesült, mert autójukkal pokolgépre hajtottak – közölte Amar Zvák, a tartományi kormányzó szóvivője. A támadás a Hilmend-Kandahár autópálya mentén, Nahr-e-Szaradzs körzetében történt. A támadást egyelőre senki sem vállalta magára.

Kedd reggel pedig a keleti Nangarhar tartományban egy bíró vesztette életét, miután a járművére rögzített időzített bomba felrobbant – közölte a tartományi kormányzó szóvivője. A tartományi székhelyen, Dzsalalábádban elkövetett támadásban további három ember – köztük a bíró két testvére – megsebesült. A merénylet elkövetését később az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet vállalta magára a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül.

A kelet-afganisztáni Nangarhar tartomány Pakisztánnal határos. A területen van a tálibok bázisa, de az a hátországa a dzsihadistáknak is Afganisztánban. A táliboknak és az Iszlám Állam terrorszervezetnek is a Washington támogatását élvező kabuli kormány megdöntése a célja – egyebek között – annak érdekében, hogy a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló államává alakítsa Afganisztánt. Ugyanakkor a két csoport éles viszályban áll egymással vezetőségi és taktikai kérdések tekintetében. A dzsihadisták helyi ága is javarészt az elégedetlen tálibok soraiból toborzódik.

Eközben hétfőn késő este legalább egy ember meghalt, hat pedig megsebesült, amikor az afgán biztonsági erők tagjai erőszakkal lebontották a tüntetők utolsó, a fővárosban, Kabulban felállított sátrait. A tiltakozók ezzel szemben 2 halálesetről, és 27 sebesült, valamint 11 őrizetbe vett személyről számoltak be.

Afganisztánban azután kezdődtek kormányellenes tüntetések, hogy május utolsó napján – Asraf Gáni elnök közlése szerint – legalább 150 ember meghalt, 600 pedig megsebesült Kabul diplomáciai negyedében, mert felrobbantottak egy robbanóanyaggal megtömött tartályautót. A tüntetéseken – amelyeket a résztvevők és hatóságok közti összetűzések kísértek – Asraf Gáni államfő és Abdulla Abdulla kormányfő távozását is követelték.

Kapcsolódó Cikkek