2019. augusztus 22., csütörtök
Menyhért, Mirjam

Külföld

Ők gyilkoltak Londonban – Fotó!

Kiderült, kik gyilkoltak a brit fővárosban a hétvégén: a hatóságok szerint a pakisztáni Khuram Shazad Butt, a marokkói–líbiai Rachid Redouane és az olasz–marokkói Youssef Zaghba végzett hét emberrel a London Bridge-en és a közeli vendéglőknél. A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára.

Vádemelés nélkül engedték el az őrizetből azt az öt nőt és hét férfit, akiket a brit terrorelhárítók azért gyűjtöttek be a hétvégén London-szerte, mert gyanújuk szerint támogatták a szombat éjszakai véres merénylet elkövetőit. Mint ismert: előbb egy furgon hajtott a London Bridge-en sétálók közé, majd a kocsiból kipattanva több, késsel felfegyverzett férfi támadt a járókelőkre. A brutális támadás során Allah nevét kiabálók megöltek hét embert és megsebesítettek további 48-at, majd a kiérkező rendőrök lelőtték a három támadót.


Khuram Shazad Butt, Rachid Redouane és Youssef Zaghbár /Fotó: MTI/AP/Londoni rendőrség

A brit hatóságok azonosítottak a három terroristát: a 27 éves a pakisztáni származású brit állampolgár Kharum Buttot, a 30 éves marokkóilíbiai származású Rachid Radouane-t és a 22 éves marokkói származású, de olasz állampolgárságú Youssef Zaghbát. Khuram Shazad Buttot egyébként hónapokon át megfigyelte a brit terrorelhárítás, mégsem tudták megelőzni a terrortámadást.

– Információt kaptunk Butt radikalizálódásáról, ezért nyomozást indítottunk utána 2015-ben, de a hónapokig tartó megfigyelés során nem merült fel bizonyíték, hogy merényletet tervezne – közölte Mark Rowley, az egyik brit terrorelhárító csoport vezetője. Buttról az is hamar kiderült, hogy tavaly az egyik brit tévécsatorna dokumentumfilmet is készített róla, amelyben az Iszlám Állam zászlója is feltűnik.


/Fotó: MTI/EPA/Will Oliver

A másik két gyanúsított is a hatóságok orra előtt vált szélsőségessé. A 30 éves Rachid Redouane skót feleségével, Charisse O’Learyvel élt Írországban, ahol személyit is kapott. A férfitól akkor vált külön a felesége, amikor Redouane erőszakosan muszlim hitre akarta téríteni közös kislányukat, ezért a gyerek nem nézhetett tévét, nehogy „meleggé váljon” – számolt be a Daily Mail. Redouane a válás után, 2014-ben visszatért Marokkóba, hivatalos indoklása szerint magánéleti okokból, de a brit hatóságok most vizsgálják az útját, hogy kiderítsék, ez idő alatt nem vett-e részt az Iszlám Állam kiképzésén.

A 22 éves marokkói–olasz Zaghbát tavaly a bolognai reptéren tartóztatták fel, mert az Iszlám Államhoz akart csatlakozni Szíriában. Az olasz hatóságok ezt korábban jelezték is a brit hatóságoknak, amikor a férfi Londonba ment munkát vállalni, őt azonban még veszélyesnek sem ítélték a brit terrorelhárítók.

Újonnan felszerelt védőkorlát választja el a londoni Westminster híd járdáját az úttesttő /Fotó: MTI/AP/Tim Ireland

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek