EUR: 325,62 Ft
CHF: 294,14 Ft
2019. július 16., kedd
Valter

Belföld

OLAF-jelentés: A Demszky-féle városvezetés hozta a döntéseket a 4-es metróról

A fővárosi metrókorrupciós munkacsoport vezetője szerint a 4-es metró beruházásában a BKV-nak csak “bábszerep” jutott, a döntéseket valójában a Demszky-féle városvezetés hozta.

Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) Csepel polgármestere, a 4-es metró beruházásához kapcsolódó korrupciót vizsgáló testület elnöke azután beszélt erről, hogy a munkacsoport hétfőn a BKV Zrt. 2002 és 2006 közötti felügyelő bizottsági tagjai közül hármat meghallgatott. A testület tizenegy embert hívott meg a hétfői ülésére.


Jeszenszky Zoltán az ülésen azt mondta, hogy a BKV-nak semmilyen ráhatása nem volt a beruházásra. Úgy fogalmazott: “a DBR (…) az egy állam az államban volt, a BKV-nak egy olyan szervezeti része volt, amelyhez a BKV-nak csak formálisan volt köze”. A DBR Metró Projekt Igazgatóság “közvetlen irányítását” a főváros látta el – közölte, hozzátéve, hogy a felügyelő bizottság nem kapott konkrét tájékoztatásokat az ügyben.

Szálka Miklós volt fideszes fővárosi képviselő, aki a BKV felügyelő bizottsági alelnöki posztját is betöltötte, arról beszélt, hogy a korrupcióról nem tud mit mondani, de szerinte a 4-es metró nyomvonala hibás volt, a beruházás lebonyolítása szakmailag teljes mértékben hibás volt, nem volt részletes terv, és emiatt is lett ennyire drága a metróépítés.


Mindent a városvezetés, Demszky Gábor volt szabad demokrata főpolgármester, helyettese Atkári János döntött el, a BKV vezetésének “beleszólása” sem volt – mondta.

Csete Gyuláné szintén megerősítette, hogy a felügyelő bizottság nem tárgyalt a beruházásról szóló előterjesztéseket.

Borbély Lénárd az ülést követően újságíróknak arról beszélt, hogy az ülésen megtudhatták, hogy a BKV felügyelő bizottsága 2002 és 2006 között gyakorlatilag néhány tájékoztatáson kívül semmilyen olyan anyagot nem kapott, amelyet megvizsgálhatott volna, vagy amiről tárgyalhatott volna. A szerződésekről nem tudott állást foglalni.

Közölte, a három megjelent bizottsági tag egyöntetűen elmondta, hogy a BKV mint lebonyolító, a vezérigazgatójával és az igazgatótanácsával együtt gyakorlatilag egy “bábszerepet töltött be”, hiszen a döntések meghozói a DBR-en keresztül Demszky Gábor és Atkári János volt.

A Fővárosi Közgyűlés február 22-én döntött az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentéséhez kapcsolódóan a korrupciót vizsgáló munkacsoport létrehozásáról. A munkacsoport feladata annak kiderítése, hogy kik szerepelnek a metródossziéban, továbbá kik a felelősök és hová kerülhettek az eltűnt pénzek. Az öttagú testületnek a jelentést szeptember 30-áig kell elkészítenie.

Innen indult a korrupciós botrány:

Kapcsolódó Cikkek

  • Lelőttek a győri rendőrök egy férfit, mert karddal támadt rájuk

    Lelőttek a győri rendőrök egy férfit, mert karddal támadt rájuk

    Hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt rendelt el nyomozást a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség annak a férfinak az ügyében, aki egy bozótvágó késsel rátámadt a jogszerűen intézkedő rendőrökre vasárnap – közölte a Központi nyomozó Főügyészség vezetője az MTI-vel kedden.

  • A népesség több mint harmada diplomás

    A népesség több mint harmada diplomás

    A diplomások aránya 34 százalékra nőtt Magyarországon, ezzel teljesítettük az Európa 2020 stratégiai program keretében tett vállalásunkat. Ugyanakkor a felsőoktatásban tanulók száma 22 százalékkal esett vissza az évtized elejéhez képest, és erre csak részben magyarázat a demográfiai helyzet és a külföldön tanulók egyre nagyobb száma – írja keddi számában a Világgazdaság.