2019. július 18., csütörtök
Frigyes

Egyéb Ózd

Olcsó drogokkal aratnak a dílerek

Ózd sem számít kivételnek a kábítószer terjesztésében és fogyasztásában, pedig az újabbnál újabb drogok komoly egészségkárosodást, sőt halált is okozhatnak. Van a városban kábítószer-egyeztető fórum, dolgoznak a rendőrök, ügyészek, pedagógusok a helyzet kezelésén, ám az évek óta stagnál.

Zacher Gábor főorvos, ismert drogszakértő szerint az elmúlt években 250-féle új dizájner drog került piacra. Ezek némelyike szívritmuszavart, hallucinációt, paranoiát vagy más káros tüneteket okozhat. Összetevőjüket, hatásukat senki sem ismeri.


Fotó: Police.hu
Hosszas felderítés után buknak le a dílerek

Van segítség!

Kábítószerügyi referensként dolgozik a kapitányságon Stadler Mihály ny. r. alezredes, aki megelőzési célból előadásokat tart az iskolákban, fogadóórája pedig minden hónap első hétfőjén van a rendőrség épületében. Droggal kapcsolatos bejelentéseket a [email protected] email címre vagy a 06 20 2939656 telefonszámra várja.

Az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai számos dílert fogtak el az elmúlt években, de ennek ellenére nem minden esetben jártak sikerrel. Drognak ugyanis csak az a szer minősül, amely rajta van a nyilvántartási listán. Márpedig az előállító vegyészek ezzel tisztában vannak és igyekeznek regisztráción kívüli kábítószert előállítani. Az eredmény ezért csak laborvizsgálattal állapítható meg.

 

2014–2017 között 11 kábítószeres akciót hajtott végre a kapitányság állománya, ami nyomozást követő elfogást jelent. A cél nem annyira a fogyasztók tettenérése, hanem a dílerek vagy a gyártók elfogása. A jelzett időszakban kábítószer terjesztése miatt 15 személy került a látókörükbe, akiket őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba helyeztek, míg 139 főnél kábítószerrel visszaélést állapítottak meg. Az akciók során nagyobb mennyiségű fehér port, szárított zöld növényi származékot, tablettákat foglaltak le. Kiemelkedő évnek számít 2016, ekkor három terjesztő és 35 fogyasztó került rendőrkézre, míg 2017 évben idáig egy terjesztőt és két fogyasztót fogtak el – tudtuk meg Varga László rendőr ezredestől, Ózd rendőrkapitányától.


Kiporciózott “anyag”

Az olcsó, 400-500 forintért árult drogokat minden társadalmi réteg meg tudja vásárolni, ám a hatását nem ismerik – mondta dr. Péter Mária. Az ózdi kórház klinikai addiktológiai szakpszichológusa hosszú évek óta folyamatosan 30-40 drogfüggőt gondoz. Tapasztalatai szerint elsősorban traumán – haláleset, válás stb. – átesett emberek nyúlnak kábítószerhez. Az a legnagyobb baj, hogy ezekhez az anyagokhoz pillanatok alatt hozzá lehet jutni a városban. Ellenszerként a fiatalok hasznos elfoglaltságának biztosítását említi, ami lehet a sport is, mert ott sikerélménnyel, pozitív hatásokkal találkozhat a gyerek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • A kenyér teremtői

  A kenyér teremtői

  Az 1987-ben újjáalakult Sóshalmi Olvasókör minden évben megemlékezik a régi magyar hagyományokról, így például nyáron az aratási szokásokról is.

 • Látványos lesz a XX. Középkori Forgatag

  Látványos lesz a XX. Középkori Forgatag

  Július utolsó hétvégéjén a Minősített Európai Fesztivál címmel kitüntetett, nemzetközivé nőtt Középkori Forgatagon ismét benépesül a vár és a szomszédságában található hatalmas aréna, a Lovagi Tornák Tere.