2020. július 06., hétfő
Csaba

Belföld

Orbán: Az EU-nak szüksége van Törökországra

Orbán Viktor miniszterelnök szerint az Európai Uniónak szüksége van Törökországra.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Binali Yildirim török kormányfő /Fotó: MTI/AP/Burhan Özbilici)

Orbán Viktor pénteken Ankarában több miniszterével együtt részt vett a felső szintű stratégiai tanács ülésén, amely a gyakorlatban magyar-török “kormányülést”, kormányzati csúcstalálkozót jelent.


A kormányfő az ülést követő sajtótájékoztatón a török uniós csatlakozási tárgyalások ügyét firtató kérdésre válaszolva azt mondta: ha elkezdünk egy tárgyalást, azt tisztességesen végig kell vinni. Magyarország nem támogat semmilyen felfüggesztést, megszakítást, álláspontja szerint nagy történelmi megállapodást kell kötni Törökországgal – hangsúlyozta.

Úgy vélte, ha kellő higgadtsággal vetünk egy pillantást a helyzetre, azt látni, hogy Törökország “pillanatok alatt” a legnagyobb erő lesz az európai térségben, “optimista, növekvő nemzet”, ezzel szemben Európa legtöbb országában csökken a népesség. Törökország célja, hogy 2023-ra a világ tíz legerősebb gazdasága közé kerüljön, és a világ egyik legerősebb hadereje is itt van – sorolta.


Binali Yildirim mindezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy évtizedek óta zajlanak az egyeztetések országa és az EU között, de Ankarának világos az álláspontja: az uniónak – különösen a Brexit fényében – át kell gondolnia, hogyan tovább, a zavaros hozzáállással szakítani kell. Törökország szeretne belépni az unióba, és Magyarország a kezdetektől támogatja ebben – közölte. Hozzátette: ha viszont “sokáig kéreti magát” Európa, Törökországnak “elege lesz”.

Az Orbán Viktor kíséretében lévő Simicskó István honvédelmi miniszter Fikri Isik török védelmi miniszterrel folytatott kétoldalú megbeszélésén a migrációs válsághelyzetről, a védelmi ipari, valamint a magyar-török hadtörténeti és hadisírgondozó együttműködés lehetőségeiről egyeztetett – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Stabil és erős Törökország az érdekünk

Orbán Viktor az ülést követő sajtótájékoztatón kiemelte: a török alkotmányos változásokat üdvözöljük, mert bár ez török belügy, ezek növelik Törökország képességét, hogy meg tudja védeni Európát és segítségére legyen Magyarországnak is

Kifejtette: Magyarország Törökországot a NATO megbecsült tagjának látja, meghatározó tényezőnek, amely kulcsfontosságú szövetségese Európának, és amely nélkül “a modern kor két nagy bajával” – a terrorizmussal és a nemzetközi migrációval – szembeni fellépésben nem lehetünk sikeresek.

A miniszterelnök megköszönte Törökország erőfeszítéseit e két ügyben, és azt mondta, Törökországnak tisztelet jár, mert megvédte Magyarországot és védi egész Európa jövőjét. Jó lenne, ha ezzel mindenki tisztában lenne Európában – jegyezte meg.

Orbán Viktor magyar (b) és Binali Yildirim török miniszterelnök /Fotó: MTI – Koszticsák Szilárd

Kitért rá: a nemzetközi fórumokon együttműködik a két ország, és közösen lépnek fel a kettős mérce időnként megmutatkozó példáival szemben, minden ügyben fair eljárást és azonos mércét követelnek.

Arról is beszélt, hogy Magyarország (szombattól) átveszi a visegrádi négyek (V4) elnökségét, így felhívta a figyelmet a Közép-Európában rejlő lehetőségekre is.

Orbán Viktor beszélt továbbá a kulturális emlékek fontosságáról, úgy látja, a közös kulturális emlékek ápolása közelebb hozhatja a fiatal generációkat egymáshoz. Emellett közös oktatási intézményeket: egyetemet, gimnáziumot hoznának létre – fűzte hozzá.

A miniszterelnök a kétoldalú gazdasági kapcsolatokról elmondta: Recep Tayyip Erdogan akkori miniszterelnök 2013-as budapesti látogatásakor világos feladatot adott, ötmilliárd dollárra kell növelni a magyar-török gazdasági kapcsolatok volumenét. Még nem értük el ezt a célt, de 17 százalékkal nőtt a kétoldalú kereskedelem az év első négy hónapjában, így az idén átlépheti a hárommilliárdos határt, de még sok a tennivaló – magyarázta. Hozzáfűzte: ezért is ment nagy üzleti küldöttség Ankarába.

Orbán Viktor végül hivatalos látogatásra hívta meg török kollégáját Magyarországra, és azt mondta, szép távlatok bontakoznak ki a magyar-török kapcsolatokban, nagy dolgokat hozhatnak létre közösen a jövőben.

Binali Yildirim török miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a magyar és a török népet régi barátság köt össze, és bár a politikai kapcsolatok jók, a kereskedelmi együttműködést még fejleszteni kellene.

Emlékeztetett: a magyar kormány határozottan kiállt Törökország mellett a tavaly nyári puccskísérlet után, és ezért a “szolidaritásért” köszönetet mondott Orbán Viktornak. Magyarország már azonnal, a puccskísérlet másnapján biztosította támogatásáról a törvényesen megválasztott török kormányt, államfőt és népet, és ez a gesztus példa lehet sok más baráti országnak – fogalmazott.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Binali Yildirim török kormányfő /Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A török kormányfő úgy vélekedett, hogy a kétoldalú kapcsolatok folyamatosan fejlődnek, a legfelsőbb szinteken is jó az együttműködés, a két ország sok témában egyetért, hasonló az álláspontjuk több kérdésben.

Megjegyezte, Recep Tayyip Erdogan török államfő hivatalos látogatást tervez Magyarországra, erre ősszel kerülhet sor.

Binali Yildirim szerint is fejleszteni kellene a kereskedelmi kapcsolatokat, ennek akadályait igyekeznek felszámolni.

Kiemelte: bár Magyarországnak és Törökországnak nincs közös határa, szomszédként tekintenek Magyarországra, ugyanis Isztambulból Budapest másfél óra alatt elérhető, ami olyan előny, amelyet érdemes kihasználni. Európa szívéhez Magyarországon keresztül vezet út, Törökország pedig Európa és Ázsia határán fekszik – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a gazdasági kapcsolatok szépen fejlődnek, de “a potenciál ennél jóval nagyobb”, ezért egyetértettek, hogy egy-egy nagyobb témát kijelölnek, amelyek lökést adhatnak a kapcsolatok fejlődésének. Vannak komolyabb, körvonalazódó török beruházások, és vannak területek, amelyeken a magyar gazdaság is többre képes lenne Törökországban – mondta.

A sajtótájékoztató előtt szándéknyilatkozatot írtak alá az Országos Széchenyi Könyvtár és a Török Nemzeti Könyvtár együttműködéséről, együttműködési programot a Magyar Nemzeti Levéltár és a Török Levéltári Főigazgatóság között, egyetértési szándéknyilatkozatot az együttműködésről a természetvédelemmel és a nemzeti parkokkal kapcsolatban, szándéknyilatkozatot az együttműködésről a sport és az ifjúság területén, valamint nemzetpolitikai együttműködési nyilatkozatot a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a török miniszterelnökség külföldi törökökkel és rokonnépekkel foglalkozó főigazgatósága között.

A sajtótájékoztatót követően Orbán Viktor megkoszorúzta az Atatürk-síremléket, találkozik Recep Tayyip Erdogan elnökkel, majd Iszmail Kahraman házelnökkel.

A miniszterelnök ankarai programja végén a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adja át Serdar Camnak, a Török Együttműködési és Koordinációs (TIKA) elnökének a magyarországi török emlékhelyek felújítása és a kétoldalú kapcsolatok elmélyítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

Kapcsolódó Cikkek