2019. július 22., hétfő
Magdolna

Belföld

Orbán: az ülés legnagyobb eredménye az unió védelmi dimenziójának erősítése

Az Európai Unió védelmi dimenziójának erősítése az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozójának legnagyobb eredménye, az ülésen teljes egyetértés volt, minden tagállam részt kíván venni a kialakuló rendszerben – közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a tanácskozást követően.

Sajtóértekezletén a kormányfő kiemelte, ha lesz egyszer európai hadsereg, akkor a mostani csúcstalálkozót írják majd be kiindulópontként a történelemkönyvekbe.


Orbán fontosnak nevezte az EU védelmi dimenziójának megerősítését, hogy a kontinens gazdasági és politikai erejét katonai erővel is alá lehessen támasztani.

Áthidalhatók a kiküldött munkavállalókkal kapcsolatos kérdések

A nyugatra kiküldött közép-európai munkavállalók jogi státusának kérdését tekintve az álláspontok nincsenek közel egymáshoz, de a távolság nem áthidalhatatlan – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök.


Elmondta, a visegrádi országok vezetői pénteken megvitatták a külföldi munkavállalókkal kapcsolatos véleményeket Emmanuel Macron francia elnökkel és arra a következtésre jutottak, hogy megállapodásra lehet jutni ezekben a feszültségeket keltő kérdésekben.

Az uniós csúcstalálkozó témáival kapcsolatban elmondta, az európai belbiztonsággal kapcsolatban az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörírő Európai Tanács kiemelte, a terrorizmus elleni küzdelem eredményessége céljából az internetiparban tevékenykedő partnerekkel fokozni kell az együttműködést.

Elmondta azt is, hogy az uniós vezetők megerősítették elkötelezettségüket a párizsi klímaegyezmény és a vállalt feladatok maradéktalan teljesítése mellett.

A magyar kormány identitáskérdésnek tekinti a menekültkvóták kérdését

Egyes államokkal ellentétben Magyarország nem szolidaritási-technikai, hanem identitási kérdésnek tekinti az Európai Unió területén tartózkodó migránsok elosztását.

Sajtóértekezletén Orbán közölte, hogy az uniós állam- és kormányfők találkozóját ezúttal is a migráció napirendi pontja uralta, azonban a résztvevők most nem a nézetkülönbségekre helyezték a hangsúlyt, hanem az együttműködésre.

Mint mondta, ezúttal nem beszéltek azokról a kérdésekről, amelyekről szinte kizárt az egyetértés, például arról, hogy “mit csináljunk az oktalanul beengedett migránsokkal”.

Ennek kapcsán leszögezte: lehetetlen, hogy bárki más meghatározza, kikkel élünk együtt, és ezáltal Magyarország identitását. “Eszünk ágában sincs megváltoztatni az identitásunkat” – mondta.

Orbán: “férfiasan” kezdődött a barátságunk Emmanuel Macronnal

Orbán elmondta, hogy a visegrádi országok vezetői és Macron közötti délelőtti találkozón kijelölték azokat a kérdéseket, amelyek terén pragmatikus együttműködést lehet kialakítani a felek között.

Hozzátette, a francia elnök világossá tette az ülésen, hogy kívánatosnak tartja az Európai Unió hatékonyságának növelését, amiért mindent meg fog tenni.

A kormányfő ennek kapcsán valószínűnek nevezte, hogy az őszi német választások után komoly reformtörekvésekre kell majd számítani az EU-ban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Hatalmas siker a családvédelmi akcióterv

    Hatalmas siker a családvédelmi akcióterv

    A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása a legnépszerűbb a családvédelmi akcióterv júliusi elsején életbe lépett elemei között. A babaváró támogatást háromezren igényelték eddig, közülük 1300 pár már meg is kapta a tízmillió forintot.

  • Csűrfesztivál az erdélyi Mérában

    Csűrfesztivál az erdélyi Mérában

    A magyar és romániai fellépők mellett izraeli, mexikói, lengyel, görög-török-brit és norvég előadók is színpadra lépnek az erdélyi Mérában augusztus első négy napján a Világzenei Csűrfesztiválon.