EUR: 323,16 Ft
CHF: 287,79 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Szeged

Orbán Viktor avatta fel a lézerközpontot

A miniszterelnök Magyarország modern kori története legnagyobb tudományos beruházásának nevezte a több mint 70 milliárd forintos szegedi projektet.

– Az ELI nem olyan beruházás, amivel Európához felzárkózunk, hanem az a beruházás, amellyel Európa felzárkózik a világhoz – fogalmazott Orbán Viktor a szegedi lézerközpont, az ELI-ALPS ünnepélyes átadóján.


A kormányfő emlékeztetett, annak idején komoly vitákat keltett, hogy Magyarország egyáltalán megengedheti-e magának, hogy ekkora összeget fordítson egyetlen nagyprojektre, hiszen – a 2002 és 2010 közötti baloldali kormányzás következtében (a szerk.) – hazánk közelebb járt a csődhöz, mint Görögország. Végül közvetlenül a gazdasági válság után is a megvalósítás mellett döntött a Fidesz vezette kabinet.

– 2011-ben eldöntöttünk, hogy megépítjük Magyarország modern kori történelmének legnagyobb tudományos beruházását. Tudtuk, hogy ennek a lézerközpontnak a felépítése méltó állomása lesz a magyar tudomány történetének, és abban reménykedtünk, hogy majd megkoronázza Nobel-díjasaink munkáját is. Magyarország akkor lehet a jövő nyertese, ha tudományos kutatóközpontok egész hálózatát hozzuk létre – mondta Orbán Viktor Szegeden.

Kapcsolódó Cikkek