EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 15., szombat
Valér

Egyéb Hódmezővásárhely

Orbán Viktor: Szabadkáig érhet a Tram Train

A Modern Városok Program elsődleges célja, hogy a megyei jogú városok a helyi gazdasági élet motorjai legyenek. Utolsó állomásként Hódmezővásárhelyre érkezett a kormányfő, és az Almási István polgármesterrel folytatott előzetes tárgyalásokat követően aláírták a megállapodást, amit rögtön egy közös sajtótájékoztató követett a Városháza dísztermében.

Orbán Viktor és Almási István

Orbán Viktor történelmi értékűnek ítélte a Modern Városok Programot, amelyet alátámasztja az, hogy a 23 megyei jogú város gazdasági fejlesztésére összesen 3400 milliárd forintnyi megállapodás született.


A Modern Városok program keretén belül a 23 megyei jogú város összesen 3400 milliárd forintnyi fejlesztési összeget kapott.

Hódmezővásárhely tekintetében a megállapodás értelmében megerősítették, hogy szükség van a Tram Trainre, de csak észszerű áron. Illetve arról is szóltak a tárgyalások, hogy a Szeged–Vásárhely nyomvonal egy jövőbeni villamosvasút létrehozásánál kis távolságú: ki kell terjeszteni a Tram Train gondolatát Hódmezővásárhely–Szabadka irányában. Bővíteni kívánják a hódmezővásárhelyi ipari parkot, mégpedig 100 hektárral. Támogatni kívánják a mezőgazdasági feldolgozóipari vállalatokat. Állami naperőműpark létesítéséről döntöttek, amelyet Hódmezővásárhelyen hoznak létre. Több olyan fejlesztésről is határoztak, amelyek Vásárhely különböző oktatási intézményeit érintik. Négymilliárdot szán a kormány a Bethlen Gábor Református Gimnázium és a Németh László Gimnázium és Általános Iskola felújítására, bővítésére. Fejlesztik az Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskolát, a Kalmár Zsigmond Szakgimnázium és Szakközépiskolát, valamint a Cseresnyés Kollégiumot. Szó esett arról is, hogy Hódmezővásárhelyt be kell kapcsolni az agrár-felsőoktatási rendszer vérkeringésébe, ami egy átszervezést követően lehetséges.

Négymilliárd forinttal támogatja a magyar kormány az új könyvtár építését. Az országban elsőként Hódmezővásárhelyen kívánják bevezetni az úgynevezett panelvisszabontási programot. Első körben egy tízemeletes blokkot érintene a fejlesztés, amit csak akkor hajtanak végre, ha a lakók is beleegyeznek. 117 kilométernyi külterületi kerékpárutat hoznak létre, turisztikai céllal.


Így fog kinézni a Kálvin téri megálló

Katonapolitikai része is volt a megbeszélésnek, ami érintette a vásárhelyi laktanya infrastrukturális fejlesztését, illetve egy új honvéd-középiskola létrehozását. Tárgyaltak a városi kórházzal arról, hogy honvédkórház legyen.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.